EPA
NOS Nieuws

EU verdrievoudigt budget voor redden bootvluchtelingen

De EU gaat het budget voor de reddingsmissie Triton op de Middellandse Zee verdrievoudigen. Dat hebben de EU-regeringsleiders op een ingelaste EU-top in Brussel besloten.

Triton heeft nu nog een budget van 2,9 miljoen euro per maand, maar dat wordt 9 miljoen euro. De verwachting was dat het budget verdubbeld zou worden. Daar gingen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken eerder deze week mee akkoord.

Het budget van Triton komt nu op hetzelfde niveau als de Italiaanse operatie Mare Nostrum. Die missie heeft in ruim een jaar tijd meer dan 140.000 bootvluchtelingen op de Middellandse Zee gered.

Nederlands vliegtuig

Triton krijgt meer materieel tot zijn beschikking. Zo bood bondskanselier Merkel twee fregatten en een bevoorradingsschip aan, premier Cameron stelde vlaggenschip HMS Bulwark, twee patrouilleschepen en een helikopter beschikbaar. Verder krijgt Triton de beschikking over drie schepen uit België, Ierland en Noorwegen.

Premier Rutte maakte bekend dat Nederland bereid is om het Nederlandse kustwachtvliegtuig langer boven de Middellandse Zee te laten vliegen. Het vliegtuig zou tot eind deze maand actief blijven.

Opvang vluchtelingen

De regeringsleiders werden het nog niet eens over de verspreiding van 5000 vluchtelingen over Europa. Een aantal landen wilde geen toezegging doen over het aantal vluchtelingen dat het wil opvangen.

Op de top werd verder wel afgesproken dat de EU zo veel mogelijk boten van mensensmokkelaars wil vernietigen, voordat vluchtelingen aan boord kunnen gaan. Hoe ze dat gaan doen, moet nog worden uitgewerkt. Er is onder meer een VN-resolutie voor nodig.

Verder wil de EU met de Afrikaanse Unie afspraken maken over wat landen in Noord-Afrika kunnen doen om te voorkomen dat vluchtelingen de oversteek wagen. Over een aantal maanden wil de EU dat met Afrika bespreken op een top in Malta.

'Gigantische stap'

De Italiaanse premier Renzi reageerde tevreden op de uitkomsten van de top. "Wie in Brussel werkt weet dat we een gigantische stap hebben gemaakt", zei hij.

Renzi benadrukte dat het na de "mooie woorden" nu tijd is voor daden. "Voor het eerst hoor ik dat Europa een strategie in deze kwestie heeft", aldus de premier.

EU-top: het resultaat

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl