NOS Nieuws

Stoet prominenten wil meer geld voor defensie

Van den Bergh: meer geld naar defensie

Een groep oud-politici en deskundigen pleit ervoor zeker anderhalf miljard euro meer in internationale veiligheid en defensie te steken. In een manifest zeggen 38 ondertekenaars dat herwaardering van het beleid nodig is, nu de internationale verhoudingen zijn verslechterd en de toekomst onzekerder is geworden.

De groep bestaat uit mensen met verschillende achtergronden. Onder het manifest staan de namen van onder anderen de oud-ministers Hillen, Bolkestein, Van den Broek, Bot, Wiegel, De Hoop Scheffer, Pronk, Brinkhorst, Melkert, Rosenthal, Ruding en Van Middelkoop, oud-staatssecretaris Jack de Vries en oud-Kamervoorzitter Verbeet. Ook de voormalige Commandanten der Strijdkrachten Berlijn en Van Uhm en de defensie-deskundigen Colijn en De Wijk, oud-IKV-secretaris Faber hebben de oproep ondertekend en woordvoerder van de groep is oud-PvdA-Kamerlid Van den Bergh.

Doorgeschoten

In het manifest, dat werd overhandigd aan de ministers Hennis en Koenders, zeggen de ondertekenaars dat de bezuinigingen op defensie de afgelopen 25 jaar te ver zijn doorgeschoten. Volgens hen is de inzetbaarheid van de Nederlandse krijgsmacht onaanvaardbaar verminderd.

Vorig jaar vroeg de Tweede Kamer ook al om verhoging van het defensiebudget. De kwestie zal binnenkort zeker een rol spelen bij de onderhandelingen in het kabinet over de begroting voor volgend jaar.

Breed gedragen

De ondertekenaars vinden dat door de brede samenstelling van de groep een belangrijk en breed gedragen signaal wordt afgegeven.

Hennis zegt over het manifest dat de steun voor de krijgsmacht haar als muziek in de oren klinkt. Ze wil zich niet vastleggen op een bedrag, maar ook voor haar staat buiten kijf dat de krijgsmacht verder moet worden versterkt.

Hennis: steun wil zich niet vastleggen op een bedrag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl