Beelden van een overval op een tankstation ANP

Het publiceren van camerabeelden van misdrijven moet niet langer een zaak zijn van alleen politie en justitie. Ook burgers en bedrijven zelf moeten die beelden online kunnen zetten.

Minister Van der Steur denkt dat deze "extra ogen en oren" de pakkans zullen vergroten. Hij heeft een wetsvoorstel daarover naar diverse adviesinstanties gestuurd.

Wettelijk

Nu is het wettelijk niet toegestaan dat een winkelier beelden van een dief of inbreker zelf verspreidt. Van der Steur wil dat veranderen, net als de Tweede Kamer. Ook het bedrijfsleven heeft om verruiming van de mogelijkheden gevraagd.

Het publiceren van camerabeelden blijft wel aan een aantal regels gebonden. Zo moet er eerst aangifte zijn gedaan van het delict en moeten de beelden ook ter beschikking worden gesteld van de politie.

Spullen

Op de beelden moet niet alleen de vermoedelijke dader staan, maar ook het strafbaar feit. Bijvoorbeeld: een winkeldief steekt spullen in zijn tas en loopt zonder te betalen de winkel uit.

Ook blijft het verboden om beelden van zware criminaliteit, zoals moord, doodslag en mishandeling online te zetten. Dan is volgens Van der Steur de kans op eigen rechter spelen te groot.

Als een verdachte is gevonden, moet degene die de beelden gepubliceerd heeft ze ook weer verwijderen.

STER reclame