Timelapse

Ruim 400 jaar nadat Henry Hudson Manhattan ontdekte is een Amerikaanse replica van het schip waarop hij toen voer aangekomen in ons land. De Halve Maen werd vanmorgen in IJmuiden van een transportschip gehesen. 

Normaal vaart de Halve Maen vooral in de contreien die Hudson verkende, maar nu heeft het Westfries Museum het schip vijf jaar in bruikleen gekregen. Het komt te liggen bij het Centrum voor Varend Erfgoed bij het museum in Hoorn. 

Een Amerikaan met Nederlandse roots bouwde de replica in 1989. Het schip wordt gebruikt om voorlichting te geven over de vroege kolonisten van Amerika. "Hudson zou zich meteen thuis voelen als hij aan boord zou stappen", pocht de website van het schip.

De Halve Maen is al onderweg naar Hoorn. Dat doet hij niet zeilend, maar met behulp van een moderne motor die verstopt ligt onder het 17e-eeuwse uiterlijk. 

De Halve Maen met op de achtergrond de New Yorkse Brooklyn Bridge ANP

Contract genegeerd

De VOC had Hudson in 1609 op reis gestuurd om een noordoostelijke passage naar Indië te vinden, boven Rusland langs. De Engelsman negeerde zijn contract echter en ging op zoek naar een passage ten noorden van Amerika. 

Hudson verkende grote delen van de noordoostkust van Canada en de VS. Hij was de eerste Europeaan die de rivier opvoer die nu zijn naam draagt, de Hudson. Daarbij ontdekte hij ook Manhattan, waar 15 jaar later Nieuw-Amsterdam werd gesticht, het huidige New York. 

Vanaf 30 mei is de Halve Maen dagelijks te bezoeken. Reserveren is verplicht, omdat er maar dertig personen per uur kunnen worden rondgeleid. 

STER reclame