Het politiebureau aan de Lijnbaansgracht in Amsterdam sloot vandaag twee uur de deuren
NOS Nieuws

Politie gaat actievoeren rond bekerfinale

De politie gaat actievoeren rond de bekerfinale tussen PEC Zwolle en FC Groningen op 3 mei in de Rotterdamse Kuip. Rond andere voetbalwedstrijden, tijdens uitgaansavonden en bij de parketpolitie zullen eveneens werkonderbrekingen zijn.

De bonden zeggen dat ze vakbondsbijeenkomsten gaan organiseren tijdens de bekerfinale volgende week. Komende vrijdag zullen politieteams die de openbare orde bewaken het werk tussen 23.00 uur en 01.00 uur neerleggen. Er zal dan in uitgaansgebieden niet te voet worden gesurveilleerd.

In het geding

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam zegt dat hij ervan uitgaat dat de gekozen acties rond de bekerfinale de openbare orde en veiligheid niet in gevaar zullen brengen.

De parketpolitie zal binnenkort een paar dagen lang een paar uur het werk neerleggen, wat betekent dat rechtszaken vertraging zullen oplopen.

"Kabinet dwingt ons"

Volgens de vakbonden dwingt het kabinet ze tot hardere acties door niet te reageren op hun eisen, met alle maatschappelijke gevolgen van dien. De bonden voeren al weken acties vanwege het cao-conflict met minister Van der Steur.

Woordvoerder Ronald Pronk van de politiebond ANPV zegt dat het kabinet niet wil luisteren en dat het niet opschiet. Volgens hem wachten de agenten nog steeds op een goed cao-bod. "Laat ze eens ons werk goed waarderen en niet alleen met woorden, maar met daden", zegt Pronk.

Gisteren was er een langzaamaanactie waarbij politiewagens met 60 kilometer per uur van Groningen naar Maastricht reden. En vandaag zijn politiebureaus een aantal uren gesloten. Daarvoor waren sirene-acties en schreven agenten geen verkeersboetes uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl