De zorgwoningen wekken hun eigen energie op
NOS Nieuws

Een verpleeghuis in je achtertuin

  • Maino Remmers

    Verslaggever

  • Maino Remmers

    Verslaggever

Door verslaggever Maino Remmers

In een week tijd je eengezinswoning laten ombouwen tot verpleeghuis voor opa, vol met moderne techniek. Terwijl oude bejaardentehuizen uit de jaren zestig en zeventig plat gaan of ingrijpend worden verbouwd, omarmt zorgverzekeraar De Friesland een ander idee.

De verzekeraar steunt het plan van bouwbedrijf Van Wijnen: een gewoon rijtjeshuis geschikt maken voor zorg. Het bouwbedrijf kocht een rijtjeshuis in het Friese Gorredijk en maakte daar een 'schil' omheen. In de muren werd slimme techniek gestopt en in de achtertuin werd een 'zorgunit' geplaatst.

"Zo hoeft een ziek familielid niet te verhuizen naar een zorginstelling en kan iemand in zijn vertrouwde woonomgeving blijven met toch alle noodzakelijke aanpassingen", zegt Diana Monessen, bestuursvoorzitter van De Friesland. "Het idee van grote zorginstellingen is voorbij, dit is een stuk goedkoper."

  • Maino Remmers / NOS
    Display van de afstandbediening in de zorgwoning
  • Maino Remmers / NOS
    Slaapkamer van de zorgwoning
  • Maino Remmers / NOS
    De zorgwoningen wekken hun eigen energie op
  • Maino Remmers / NOS
    De badkamer
  • Maino Remmers / NOS
    De zorgunit in de tuin
  • Maino Remmers / NOS
    Medewerkers van zorgverzekeraar De Friesland aan het ontbijt na een nacht in de zorgwoning

Technologie

Aan de muur hangt een bewegingssensor die automatisch kan detecteren of opa uit bed is gevallen of onrustig slaapt. Via een tablet kun je de gordijnen elektrisch sluiten, zien wie er aan de voordeur staat en het licht uitdoen. Een gps-sensor kan de familie laten weten of oma met Alzheimer door de wijk dwaalt.

Het is maar een greep uit de talloze voorzieningen die in de modelwoning zijn verwerkt. Commercieel directeur Jeroen van Balen van het bouwbedrijf toont de aparte zorgmodule van zo'n 3 bij 4 meter die in één dag in de achtertuin kan worden geplaatst. "Alles is prefab in elkaar gezet. Fundering is niet nodig, alleen een loodgieter om de aansluitingen te maken."

Met een speciaal 'passtuk' sluit de unit aan op bijvoorbeeld de keukendeur. Binnen een aangepast toilet en douche, de rolstoel past door de schuifdeur. "Vroeger moest je voor veel geld een woning compleet verbouwen en moesten de bewoners het huis uit. Nu kun je dit alles meteen plaatsen en het is een stuk goedkoper", zegt Van Balen in de testwoning. In het bestaande huis is ook veel techniek verwerkt en door de extra buitenmuur die om de jarenzestigwoning is gezet wordt ook veel energie bespaard. De makers claimen zelfs dat de woning energieneutraal is.

Energiecluster

Opvallend is het 'energiecluster' pal naast de voordeur. Een drie meter hoge metalen kast herbergt de cv-installatie, is tegelijk brievenbus en postluik en daarnaast zit een airconditioning. "Je hoeft nooit thuis te zijn voor de verwarmingsmonteur of de pakketbezorger, die kunnen met een aparte sleutel bij de techniek", zegt Jurgen Meijerink.

Via een computerscherm kan hij precies zien wie er aan de deur is geweest. "Ouderen hebben vaak behoefte aan veiligheid dus we hebben hier ook camera's opgehangen. Ook een noodknop aan een koord ontbreekt niet. Daarmee heb je meteen contact met de centrale die in geval van nood iemand langs kan sturen."

Bedragen noemt De Friesland niet, maar dit maatwerk zou vele malen goedkoper zijn dan het renoveren van bestaande zorgcentra. "Zeker in krimpende kernen zoals hier in Friesland is grote behoefte aan deze vorm van zorgwoningen", zegt de directeur van de zorgverzekeraar.

Met name in kleinere dorpen in Friesland is sprake van vergrijzing en veel mensen hebben, vanwege het uitvoeren van relatief zware beroepen, ook meer lichamelijke klachten. "Uiteraard is het in het centrum van Amsterdam moeilijker om ruimte te vinden voor zo'n zorgunit in de achtertuin, maar ook bij oudere portiekflats is maatwerk mogelijk", zegt regiodirecteur Peter Hutten van het bouwbedrijf.

Ook voor kinderen

Het idee is niet alleen voor senioren maar bijvoorbeeld ook geschikt voor kinderen met een ernstige spierziekte, waarbij de ouders optreden als mantelzorgers. "Ik vind dat er nog wel wat meer kleur in mag, het hoeft er niet als een ziekenhuiskamer uit te zien. Maar verplegers die hier al een kijkje namen, vinden het ideaal", zegt Monessen.

De dames en heren directeuren zitten bij de presentatie van deze modelwoning aan de pers alle vier in hun badjas aan de ontbijttafel. "We hebben hier vannacht op proef geslapen en het is prima bevallen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl