Symbool werkende Amerikaanse vrouw WOII overleden
Het Amerikaanse model dat poseerde voor een iconisch schilderij van de werkende Amerikaanse vrouw in de Tweede Wereldoorlog is overleden. Mary Doyle Keefe stierf dinsdag op 92-jarige leeftijd in een verzorgingstehuis in de staat Connecticut na een kort ziekbed.
Het in 1943 door Norman Rockwell gemaakte doek Rosie the Riveter stond symbool voor de economische kracht van vrouwen. Vrouwen aan het Amerikaanse thuisfront moesten tijdens WOII noodgedwongen werken omdat de mannen elders vochten.
Na de oorlog werd het werk symbool voor het opkomende feminisme.
10 dollar
Rockwell baseerde de vrouw op het schilderij op Mary Doyle Keefe. Zij poseerde in 1943 op 19-jarige leeftijd twee ochtenden voor de kunstenaar. Keefe werkte toen als telefoniste. Voor het modellenwerk kreeg ze tien dollar betaald.
Hij beeldde op het doek een vrouw af met gespierde armen, stevige schouders en grote handen. Ze zit in een overal met een klinkhamer (riveter) op schoot te eten. Haar voeten rusten op Hitlers boek Mein Kampf. De achtergrond is een wapperende Amerikaanse vlag.
Ik moest wel een soort reus van je maken.
Rockwell stuurde Keefe in 1967 nog een brief waarin hij zich verontschuldigde, meldt het Amerikaanse persbureau AP. Hij noemde haar de mooiste vrouw die hij ooit had ontmoet en schreef dat het hem speet dat hij haar lichaam zo grotesk had afgebeeld.
"Ik moest wel een soort reus van je maken", schreef Rockwell. Het schilderij werd later nog gebuikt om geld op te halen voor het financieren van de oorlogsinspanningen.