1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Miljoenenschikking NFL om hersenbeschadiging

De National Football League, de belangrijkste American footballcompetitie in de VS, trekt de komende jaren miljoenen dollars uit voor compensatiebetalingen aan oud-spelers die hersenbeschadiging hebben opgelopen. Door de schikking voorkomt de NFL een rechtszaak over de langslepende kwestie. 

De NFL schat dat zo'n 6000 van de 20.000 oud-spelers te maken krijgen met aandoeningen als alzheimer, parkinson en ALS door blessures die ze op het veld hebben opgelopen. De spelers beschuldigen de NFL ervan dat de gevaren bewust geheim werden gehouden en spelers ten koste van hun eigen gezondheid moesten doorspelen. 

Door de schikking zal de NFL waarschijnlijk nooit openheid van zaken hoeven geven over wat er bekend was over de risico's. Toch spreken de advocaten van een overwinning, omdat er nu waarschijnlijk snel geld beschikbaar komt, terwijl een rechtszaak jaren had kunnen duren. 

Uitkeringen

De NFL zal oud-spelers gemiddeld zo'n 200.000 dollar schadevergoeding uitkeren. Spelers die op jonge leeftijd al ernstige klachten krijgen kunnen tot 5 miljoen dollar krijgen. 

De eerste uitkeringen kunnen deze zomer al worden uitbetaald, als geen van de 5000 spelers die de zaak voor de rechter brachten bezwaarmaakt. De advocaten gaan ervan uit dat hun cliënten allemaal akkoord gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl