Vorige week liet minister Kamp al weten het niet eens te zijn met de aanpak van de Tweede Kamer
NOS Nieuws

Kamp wil geduld Kamer bij beperking gaswinning

Minister Kamp vindt dat de Tweede Kamer te snel in de wet wil vastleggen dat het winnen van gas en andere grondstoffen aan banden wordt gelegd. "De Tweede Kamer wil zelf de wet al aanpassen nog voordat ik klaar ben met mijn voorbereidingen. Ik denk niet dat dat zorgvuldig is", zegt Kamp in het debat met de Kamer.

De Tweede Kamer wil dat bij het afgeven van vergunningen aan mijnbouwbedrijven meteen wordt gekeken naar natuur, milieu, gezondheid en de inspraak van gemeenten en provincies. Nu mag de minister vergunningen om deze redenen volgens de Mijnbouwwet niet weigeren. Hij mag alleen naar economische factoren kijken.

Niet snel genoeg

PvdA-Kamerlid Vos vindt dat de Kamer het recht heeft om in te grijpen: "Wij willen niet geconfronteerd worden met vergunningen die tegen ieders wil moeten worden verleend, omdat we de wet niet snel genoeg hebben aangepast."

Maar minister Kamp ziet niets in haast, en wil eerst alle wetswijzigingen bespreken in de ministerraad en voor juridisch advies voorleggen aan de Raad van State. Dat kan wel tot oktober duren. Wel belooft hij tot die tijd rekening te houden met alle wensen bij het beoordelen van vergunningsaanvragen van gas- en oliebedrijven.

GroenLinks-Kamerlid Van Tongeren denkt dat de minister dat niet kan beloven. Zij verwacht dat de mijnbouwbedrijven een juridisch beroep zullen doen op hun rechten in de oude wet. "De mensen in Boxtel en op Terschelling hebben helemaal niet het gevoel dat het wel goedkomt. Die willen dat de politiek in actie komt."

Op de vraag van D66-Kamerlid Van Veldhoven wat de minister gaat doen met de plannen van Tulip Oil op Terschelling zegt hij: "De procedures die we nu hebben zijn zorgvuldig." Tulip Oil wil deze winter beginnen met boren naar gas. Minister Kamp besluit in de zomer over de eerste stap in deze procedure.

Bewijslast

Ook het in de wet opnemen van de 'omgekeerde bewijslast' voor gedupeerde Groningers vindt de minister niet nodig. PvdA en PvdD willen dat mensen niet meer hoeven te bewijzen dat zij schade hebben door gaswinning. Het mijnbouwbedrijf moet bewijzen dat het niet zo is, of anders de schade betalen. Kamp: "De schade wordt al in 92 procent van de gevallen naar tevredenheid vergoed."

Maar de Kamerleden zeggen dat de inwoners van Groningen en andere bezorgde burgers zich massaal bij hen melden en dat zij dus in actie willen komen. Ze vinden het niet terecht dat Kamp al hun voorstellen afwijst omdat ze onverstandig zouden zijn.

Volgende week wordt er over de voorstellen gestemd. Dan is weer de vraag wat minister Kamp met de stemmingsuitslag gaat doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl