NOS Nieuws

Doodsteken ex lichter bestraft vanwege IKEA-mes

Een Arnhemmer die zijn ex-vrouw (30) heeft doodgestoken heeft in hoger beroep een forse strafvermindering gekregen. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden acht alleen doodslag bewezen, voor moord is er onvoldoende bewijs. De man moet tien jaar de cel in, waar de rechtbank nog tot vijftien jaar cel kwam.

De man (40) stak zijn ex-vrouw op 10 maart 2012 dood. Hij was naar het huis van zijn ex gegaan om hun twee kinderen op te halen. In de woning stak hij de vrouw meer dan dertig keer met een mes. De kinderen had hij volgens het OM naar buiten geleid.

Het hof vindt het niet aannemelijk dat hij het mes van thuis had meegenomen: "Het mes waarmee is gestoken is een heel gangbaar (IKEA)-mes." Volgens het hof is het mogelijk dat het mes in de woning van de vrouw lag en dan zou geen sprake zijn van een vooropgezet plan.

Huwelijk

De verdachte had verklaard dat hij zijn ex opnieuw ten huwelijk had willen vragen. Ze zou daarop boos zijn geworden, een mes hebben gepakt en hem hebben bedreigd. De veroordeelde zei dat hij het mes heeft afgepakt en zijn vrouw meerdere keren heeft gestoken. Het hof ging niet mee in die verklaring.

Bij de bepaling van de strafmaat woog zwaar mee dat hun twee kinderen de moeder, "die in de bloei van haar leven was", zullen moeten missen, aldus het hof. In zijn voordeel was dat de man niet eerder in aanraking was gekomen met politie of justitie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl