Paus Franciscus AFP

De paus heeft het ontslag geaccepteerd van een Amerikaanse bisschop die een pedofiele priester beschermde. Het is voor zover bekend de eerste keer dat een paus in zo'n geval maatregelen neemt.

De 62-jarige bisschop Robert Finn uit Kansas City hield priester Shawn Ratigan maandenlang de hand boven het hoofd nadat op de computer van de laatste kinderporno was gevonden. Finn stuurde Ratigan naar een therapeut, gaf hem een nieuwe baan en beval hem uit de buurt van kinderen te blijven -  wat de priester niet deed. 

50 jaar cel

Tegen de leden van de katholieke gemeenschap hield Finn in eerste instantie zijn mond en hij zei enkel dat de priester ziek was. Uiteindelijk gaf Finn een half jaar na de vondst op Ratigans computer de digitale foto's aan de politie.

In 2012 werd de priester veroordeeld tot 50 jaar cel. Finn kreeg twee jaar voorwaardelijk omdat hij had gezwegen. Het was de eerste keer in de VS en een van de eerste keren wereldwijd dat een hoge geestelijke veroordeeld werd voor het beschermen van een pedofiele priester.   

Zerotolerancebeleid

Het Vaticaan stelde in september een onderzoek in en vandaag diende Finn volgens het Vaticaan dus zijn ontslag in. Een specifieke reden voor zijn besluit om te vertrekken werd niet gegeven.

De zaak-Finn deed veel stof opwaaien. Bij zijn aantreden beloofde Franciscus een zerotolerancebeleid rond misbruik in de kerk. Franciscus' hoogste adviseur voor de aanpak van seksueel misbruik, kardinaal Sean O'Malley, zei eerder al in het openbaar dat de paus zich dringend over de kwestie moest buigen.

De druk op Franciscus om Finn te ontslaan nam de afgelopen maanden steeds verder toe. Sinds de veroordeling van de bisschop tekenden ruim 260.000 mensen een online-petitie waarin de paus werd opgeroepen om Finn te ontslaan.

Bisschop Robert Finn Bisdom Kansas City-St. Joseph

STER reclame