Afrikaanse migranten wachten in de Libische havenstad Misrata op de oversteek naar Europa
NOS Nieuws

Stichting Vluchteling: voorlichting in 'vluchtelingenlanden'

Europa neemt maatregelen om nieuwe drama's op de Middellandse Zee te voorkomen. Zo wordt het budget voor operatie Triton verdubbeld, komen er meer schepen die mensen in nood kunnen redden en wordt de jacht op mensensmokkelaars vergroot. Maar er is nog iets dat Europa kan doen, zegt directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling: voorlichten.

Dat zou vooral het aantal 'gelukszoekers', vaak jonge mannen die hopen op een beter leven in Europa, moeten terugdringen. "Die mensen zou je veel beter moeten voorlichten over de grote gevaren om de Middellandse Zee over te steken", zegt Ceelen. Ook zouden ze moeten weten dat de kans dat ze in Europa een verblijfsvergunning krijgen, "bijzonder klein" is. "Daarvoor zouden ze echt niet dat risico moeten nemen."

Echte vluchtelingen zullen zich niet snel laten tegenhouden. Die komen juist bij het gevaar vandaan.

Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling

Ceelen pleitte in het NOS Radio 1 Journaal voor "een Postbus 51-achtige campagne, maar dan in landen waar veel vluchtelingen vandaan komen". "Je kunt het vluchtelingenprobleem niet van vandaag op morgen stoppen. Maar ieder leven is er één. Dus van alle maatregelen waarmee je drenkelingen voorkomt, zeg ik: doen."

Voor echte vluchtelingen is voorlichting "een stuk ingewikkelder", denkt Ceelen. "Die zullen zich niet snel laten tegenhouden. Want die komen juist bij het gevaar vandaan."

Opvang in de regio

De directeur van de Stichting Vluchteling hoopt verder dat Europa minder gaat verwijzen naar andere landen om vluchtelingen op te vangen. "De meeste vluchtelingen worden al opgevangen in buurlanden", zegt Ceelen. "Voor dat soort landen is het heel bitter om te zien dat Europa de muren steeds hoger optrekt en wijst naar anderen. Terwijl zij doen wat ze kunnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl