Geredde vluchtelingen zetten in Sicilië voet op Europese bodem
NOS Nieuws

Extra EU-top over bootvluchtelingen

Er komt een extra EU-top over de problematiek rondom bootvluchtelingen. Dat overleg voor regeringsleiders is aanstaande donderdag, zegt EU-president Donald Tusk.

"De situatie in de Middellandse Zee is dramatisch. We kunnen niet accepteren dat honderden mensen omkomen als ze de zee proberen over te steken om Europa binnen te komen. Dat is de reden dat ik een extra EU-top organiseer", zegt Tusk in een verklaring.

Het doel van de top is om op het hoogste niveau te overleggen wat de EU-landen aan de migratiekwestie kunnen en moeten doen. Het is een vervolg van het overleg dat de EU-ministers van Buitenlandse Zaken vandaag voeren in Luxemburg.

"Ik verwacht niet dat we een snelle oplossing vinden voor de oorzaak van het probleem, want als dat er was, hadden we het allang toegepast. Maar ik verwacht wel dat we met mogelijke maatregelen kunnen komen voor onmiddellijke actie."

De Europese Commissie heeft een 10-puntenplan voorgelegd aan de verzamelde ministers in Luxemburg. Volgens de Duitse minister van Binnenlandse Zaken De Maiziere gaat het om voorstellen die de vluchtelingencrisis direct moeten verlichten.

De Maiziere gaf toelichting op twee van de tien punten. Ten eerste streeft Brussel naar een versterking van de reddingsoperaties op de Middellandse Zee.

Er zou twee keer zoveel geld uitgetrokken moeten worden voor de operatie Triton die de bewaking van de zuidelijke EU-grens in de Middellandse Zee uitvoert.

Ook voorziet het plan in een verdubbeling van het aantal patrouilleschepen voor Triton.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl