Tesla-baas Elon Musk AFP

Tesla was bijna in handen gevallen van Google. In 2013 ging het slecht met de maker van elektrische auto's. Zo slecht dat baas Elon Musk besloot een autofabriek te sluiten. Daarnaast begon hij in het geheim onderhandelingen te voeren met Google-baas Larry Page voor een overname.

Dat schrijft Bloomberg-journalist Ashlee Vance in een boek over de baas van Tesla dat eind mei uitkomt. Vance zegt hierover met twee bronnen gesproken te hebben. Google en Tesla willen dit tegenover Bloomberg niet bevestigen.

Software-problemen

In 2013 stond Tesla er slecht voor. Het jaar daarvoor waren er steeds meer klachten binnengekomen van klanten die zeiden dat hun Tesla Model S kampte met veel softwareproblemen. Volgens een voormalig technicus kwam dat vooral door een gebrek aan goede medewerkers, schrijft Vance.

De populariteit van het merk leek snel in te zakken, waardoor het aantal bestellingen stagneerde en Tesla in financiële problemen kwam.

Bijna verkocht

In maart 2013 legde Musk contact met Page. Hij bood Google aan Tesla over te nemen voor 6 miljard dollar en vroeg daarnaast 5 miljard extra voor investeringen in onder andere fabrieken. Daarnaast moest Page beloven dat hij het bedrijf niet zou opbreken en dat Musk onder de vlag van Google acht jaar lang mocht werken aan nieuwe Tesla-modellen.

De Google-baas zegde alles toe, aldus Vance. Het akkoord was bijna rond, totdat opeens de verkopen weer stegen. De overname was niet meer nodig. 

Recordkwartaal

Nu, twee jaar later, gaat het nog steeds goed. Het eerste kwartaal van dit jaar was zelfs het beste ooit. De automaker verkocht 10.030 voertuigen, een stijging van 55 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

STER reclame