In Heerlen is een grote explosie geweest in een flat aan de Lindberghstraat. Eén persoon is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, twee andere gewonden konden ter plekke worden behandeld. De persoon die zwaargewond is geraakt, was op straat bezig met werkzaamheden. De flat was grotendeels onbewoond.

De klap was even na 8.00 uur in de wijde omtrek te horen. De bovenste etage van een flat van vier verdiepingen is weggevaagd. De voorgevel van het flatgebouw is verdwenen en het dak is ingestort. 

Vanwege renovatiewerkzaamheden stond de flat grotendeels leeg. Er woonde nog een persoon, zegt de woningcorporatie Wonen Zuid, maar niet in het deel van de flat waar de explosie was. De bewoner was thuis, maar is ongedeerd gebleven. Op de begane grond in de flat waren twee winkels, maar die waren nog niet open.

Ook in de buurt van het appartementencomplex is de schade groot

Ontruimingen

Ook veel woningen in de buurt zijn beschadigd geraakt. Beschadigde huizen worden ontruimd. Volgens de woordvoerder van de veiligheidsregio gaat het om tientallen woningen. "De drukgolf was enorm, we weten niet hoeveel schade dat aan de constructies heeft aangericht. Dat moet gecontroleerd worden voor de mensen weer terug kunnen." 

Het gaat om 25 woningen en ongeveer 60 bewoners. Het is nog niet duidelijk wie vandaag weer naar huis kan. Uit voorzorg is bij sommige woningen ook het gas afgesloten, maar volgens de woordvoerder is er geen sprake van een gaslek.

Grote ravage

NOS-verslaggever Martijn van der Zande ziet ter plaatse een enorme ravage. De klap heeft bij omliggende woningen ook veel schade veroorzaakt. "Aan de overkant van de straat zijn dakpannen door de lucht gevlogen, overal zijn ruiten eruit en de voorgevel van een winkel tegenover het flatgebouw ligt volledig in puin."

De klap was enorm, zeggen getuigen tegen Van der Zande. "Ik sprak iemand die dacht dat er een vliegtuig was neergestort. Een ander zei de oorlog nog meegemaakt te hebben en dat de bom die toen bij hem in de straat ontplofte minder hard was."

In dezelfde buurt staat ook het huis van vrienden van Nathalie van Geijn. "Ik pas er voor ze op en hoorde vanmorgen een enorme knal. Ik heb mijn vrienden meteen gebeld, ze zijn op vakantie in Italië. Ze komen meteen terug, want het raam aan de voorkant ligt eruit."

Ravage in Heerlen na explosie

STER reclame