Walking Football: speciaal voor 'ouwe mannen'

Ze hebben op woensdagochtend de grootste lol bij HFC in Haarlem: 'de oudjes' van het Walking Football. Foto NOS/Jeroen Schutijser
Geschreven door
Jeroen Schutijser
Verslaggever economie

Voetbal voor 60-plussers: dat betekent wandelen in plaats van rennen. Een sliding maken is ten strengste verboden. En buitenspel? Daar doen ze niet aan. Nee, Walking Football is vooral rustig bewegen en veel lol maken. Walking Football verspreidt zich als een olievlek over Nederland. De sport is nu op zo'n 40 plekken te beoefenen, maar de KNVB en de Eredivisie verwachten de komende jaren een fikse groei.

Bij betaald voetbalclubs als PSV, ADO Den Haag, Vitesse, Groningen en RKC is deze sport voor de man (en vrouw) op leeftijd al mogelijk, alsmede bij 25 amateurclubs als Koninklijke HFC in Haarlem en het Veenendaalse Dovo. Het idee is overgewaaid uit Engeland en in 2013 in ons land geïntroduceerd door de Eredivisie in samenwerking met het Ouderenfonds. OldStars heet dat initiatief. 

"Uit recent onderzoek blijkt dat 100 procent van de deelnemers nieuwe mensen heeft leren kennen", zegt Kevin Coolen van Eredivisie Media en Marketing. "En 60 procent geeft aan fitter te zijn geworden. Dat zijn precies de belangrijkste doelstellingen van 'de nieuwe' voetbalsport."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Walking Football komt op

Website

Voetbalbond KNVB ontwikkelt samen met de Eredivisie een speciale website en een handboek over Walking Football. "Met opstart-tips en verhalen uit de praktijk van spelers, bestuurders en trainers. Ook met informatie over trainingen, fit-testen, dat soort zaken", zegt persvoorlichter Hans van Kastel van de KNVB.

De bond kiest vooralsnog puur voor ondersteuning, zodat clubs de ruimte hebben om in hun eigen tempo Walking Football op te zetten. "Het doel van de KNVB is mensen een leven lang te laten genieten van voetbal. Walking Football sluit daar dus perfect bij aan. Wij gaan clubs attenderen op de mogelijkheden om dit aanbod voor 60-plussers te organiseren."

Vooralsnog zit een echte competitie er niet in. Coolen: "We hebben een jaarlijks eindtoernooi. Wellicht dat er over een aantal jaren een competitie inzit. Maar het belangrijkste blijft toch dat mensen bewegen en plezier hebben. Winnen of verliezen is niet zo belangrijk."

Gezellig

Dat blijkt ook uit het gelach en gezellige gekeuvel elke woensdagochtend bij HFC in Haarlem. Tussen 10 en 11 uur trainen 'de oudjes' onder leiding van Marco Neuvel, oud-speler van HFC Haarlem. "Zoveel mogelijk doelpunten maken en plezier maken, daar gaat het om."

Voor de neutrale toeschouwer ziet het er - met alle respect - soms een beetje koddig uit; mannen van boven de 60 - eentje is er zelfs 74 jaar - die achter een bal aanlopen of sjouwen. "Ik denk dat we het serieus moeten nemen", zegt Neuvel. "Op deze manier kun je ouderen met elkaar verbinden. Hier lopen allemaal mannen die normaal gesproken elkaar niet zouden zien. Nu spreken ze elkaar, leggen nieuwe contacten. Dat is super mooi. En ze doen aan beweging."

Op deze woensdag lopen er 13. "Een paar weken geleden had ik er 17, maar misschien dat er nu weer een aantal met de kleinkinderen op pad is. Zou zomaar kunnen." Volgens de trainer is er één deelnemer die al zo'n 20 kilo is afgevallen. Mede doordat hij hier traint. Dat gaf hem energie om nog meer te gaan sporten. Fijn om te horen, als je zo mensen kunt helpen."    

STER Reclame