Michal Kwiatkowski heeft de 50ste editie van de Amstel Gold Race op zijn naam geschreven. De wereldkampioen uit Polen was de snelste van een groep met alle grote namen. 

Voor de pas 24-jarige Kwiatkowski is het de eerste overwinning in een klassieker. Vorig jaar moest hij zich tevreden stellen met derde plaatsen in Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl. Dit keer liet hij zich lang niet zien, maar stond hij er in de finale.

De eerste drie van die hellingen werden nog afgelegd met een gesloten peloton, maar na 25 kilometer ontstond er een kopgroep die de goedkeuring kon wegdragen van de patrons in het peloton. De voorsprong van de zes liep dan ook snel op. 

Linus Gerdemann, Laurens De Vreese, Jan Polanc, Johann Van Zyl en de Nederlanders Timo Roosen en Mike Terpstra (broer van Niki) pakten een voorsprong van bijna tien minuten.

Toon gezet

Daarmee was de toon gezet voor de daaropvolgende vijf uur van de koers. De ploegen van de favorieten regisseerden de achtervolging en zorgden ervoor dat de achterstand langzaam slonk. 

Pas op helling 26 kwam er een einde aan de status quo. Op de Gulperberg moesten de moegestreden Roosen, Terpstra en Van Zyl lossen, waardoor er voorin nog een drietal overbleef. In het pak hielden de toppers zich nog altijd rustig. 

Op 37 kilometer van de streep kwam de vaart erin. De vluchters werden gepakt en er ontstond een kopgroep met Vincenzo Nibali, Tony Martin, Simon Clarke en David Tanner. Wilco Kelderman had er ook bij moeten zitten. Hij miste echter een bocht, kwam in een weiland terecht en werd weer opgeslokt.

BMC controleert

Achter de koplopers deden de mannen van de BMC-formatie namens Philippe Gilbert hun werk en zij hielden het gaatje klein. Clarke probeerde het nog even alleen, maar ook hij streed een verloren strijd. 

Een peloton van zo'n zestig man begon aan de Cauberg, waarop Gilbert zijn zo vertrouwde aanval plaatste. Alleen kon hij dit keer de snelle Michael Matthews niet van zich afschudden. De Belg zag in dat dit niet zijn jaar zou worden en hield de benen stil. 

Een groep van een man of vijftien, met alle favorieten, sloot net op tijd voor de eindsprint weer aan. Daarin was Kwiatkowski de snelste. De man van Etixx-Quick Step hield Alejandro Valverde en Matthews achter zich.

De toptien NOS

STER reclame