1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Kremlin ontkent gasdeal met Grieken

Rusland ontkent dat het op het punt staat om Griekenland voorschotten te geven voor de doorvoer van Russisch gas naar andere Europese landen. Onder meer het Duitse weekblad Der Spiegel schrijft dat daarover eerder deze maand afspraken zijn gemaakt bij een ontmoeting in Moskou tussen de president Poetin en de Griekse premier Tsipras.

"Nee, er was geen akkoord", zegt een woordvoerder van het Kremlin. Volgens hem zijn het noodlijdende Griekenland geen voorschotten aangeboden en heeft Tsipras daar ook niet om gevraagd.

Het Duitse persbureau DPA schrijft dat Poetin Tsipras wel honderden miljoenen euro's aan "transitiegelden" in het vooruitzicht stelt als Griekenland aan het zogenoemde Turkish Stream-project meedoet. Moskou betaalt pas als er gas wordt geleverd.

Turkish Stream

Het Turkish Stream-project behelst de aanleg van een aardgaspijpleiding van Rusland, via Turkije en Griekenland, naar andere Europese landen. De leiding moet in 2019 klaar zijn. Nu stroomt het Russische gas nog via Oekraïne naar het westen. Dat leidt geregeld tot problemen, omdat Oekraïne een achterstand heeft in de betalingen.

Het bericht in Der Spiegel was gebaseerd op uitspraken van een anonieme medewerker van de Griekse regeringspartij Syriza. Ook de Griekse krant Agora schreef over een akkoord waarmee een bedrag van vijf miljard euro gemoeid zou zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl