Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën
NOS Nieuws

'Wiebes komt met alternatief voor opvolger VAR-verklaring'

Staatssecretaris Wiebes van Financiën komt waarschijnlijk met een ander plan om schijnzelfstandigheid van zzp'ers te bestrijden. Het Financieele Dagblad schrijft dat de staatssecretaris maandag zijn voorstel uit de doeken doet.

Nieuw is dat Wiebes rekening zou houden met sectoren waarin de risico's op schijnconstructies groot zijn. Voor andere sectoren zouden modelcontracten kunnen worden opgesteld, schrijft het FD. Daarmee zou voorkomen worden dat echte zzp'ers worden opgezadeld met extra administratie.

Schijnzelfstandigheid is een verkapt dienstverband, waarbij werknemers zich als zelfstandige laten inhuren en zo toch gebruik kunnen maken van belastingvoordeel. Bedrijven hebben op hun beurt weer minder verplichtingen aan de werknemers.

Beschikking geen loonheffingen

Wiebes presenteerde in september het wetsvoorstel Beschikking geen loonheffingen als opvolger voor de huidige VAR-verklaring. Daar kwam veel kritiek op van zelfstandigen zonder personeel. Ze waren bang voor onnodige administratieve rompslomp.

De Tweede Kamer vond in december dat Wiebes eerst alternatieven moest onderzoeken, voor het wetsvoorstel inhoudelijk behandeld kon worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl