Me-te-o-ro-loog Peter Kuipers Munneke ANP

'Meteorologisch' is het moeilijkst uit te spreken woord in het Nederlands. Dat zegt het Genootschap Onze Taal in het radioprogramma De Taalstaat.

Na een inventarisatie via de Facebook-pagina stelde Onze Taal een top-10 samen van moeilijkste woorden. 2880 mensen brachten daarna hun stem uit via de website van Onze Taal.

Er waren twee koplopers: meteorologisch kreeg 35 procent van de stemmen, defibrilleren volgde met 32 procent. Nummer drie, bavarois, had slechts 11 procent van de stemmen.

De top-10

1. meteorologisch
2. defibrilleren
3. bavarois
4. uil
5. aluminium
6. munitie
7. cholesterol
8. identiteit
9. nieuws
10. industrieel

"Vooral lange woorden met een opeenvolging van korte klanken eindigden hoog. A-lu-mi-ni-um. Me-te-o-ro-lo-gisch", zegt Saskia Aukema van Onze Taal. "Maar er zijn ook woorden waar klanken vaak omgedraaid worden: munitie wordt minutie. Industrieel industieel."

Dat uil hoog eindigde, komt misschien door de terror-uil, waardoor het ineens opviel hoe moeilijk die l-klank volgt op een ui. "Veel mensen maken er iets als "el" van."

Voor de peiling was wel enige zelfkennis nodig, want vaak weten we niet eens dat we het fout doen. "Als je zelf een woord goed uitspreekt, kun je je haast niet voorstellen dat anderen het verkeerd doen. Indentiteit in plaats van identiteit bijvoorbeeld. Maar niemand vindt van zichzelf dat hij het fout doet."

Sorry

De peiling was geïnspireerd door een Engelstalig lijstje dat werd opgesteld door de website Reddit. Daar kwamen Worcestershire, specific en squirrel als moeilijkste woorden uit de bus. 

Onze Taal heeft ook een ludieke troostprijs voor het woord 'sorry', dat veel mensen maar niet over de lippen krijgen. "We hebben nog nooit zo veel likes gezien op een reactie toen iemand dat opperde. Het was natuurlijk niet waar we naar op zoek waren, maar het was wel opvallend."

'Me-teo-ro-logisch, het is gewoon een rotwoord'

STER reclame