Jeroen Schutijser/NOS
NOS Nieuws

Telers in het noorden stappen in whisky

Zo'n 30 telers in Friesland en Groningen hebben het deze week uitgezaaid op 300 hectare: brouwgerst. Deze keer niet voor bierproductie, maar voor Schotse whisky. Half augustus kleuren de velden in het noorden van Nederland van groen naar geel. "Met een wuivend gewas. Dan lijken het hier net fields of gold", zegt Ate Bijlsma uit het Friese Firdgum vol trots.

De consumptie van whisky groeit wereldwijd. Whiskyfabrikanten in Schotland zijn daarom naarstig op zoek naar extra moutcapaciteit. Zo kwamen ze bij Holland Malt (dochter van Bavaria) in de Eemshaven terecht. Dat bedrijf gaat de speciale whiskymout leveren, en zocht daarvoor contact met coöperatie Agrifirm, een vervoerconcern dat ook boeren begeleidt bij de teelt van granen.

De coöperatie peilde de stemming onder de telers en zo'n 30 bleken er zeer geïnteresseerd in het verbouwen van brouwgerst voor whisky. Ook al omdat de whiskygerst ongeveer 10 procent meer geld oplevert dan gerst voor bier.

Bijlsma vindt het een leuk en interessant project. "We moeten toch ook innovatief bezig zijn. Nu hebben we nog geen meerwaarde van dit product. Maar binnenkort misschien wel, als de Schotten enthousiast zijn over onze teeltwijze en ons product."

Met het land bezig

Bijlsma vindt het mooi om met het land bezig te zijn. "Het beangstigt me soms dat de mens niet meer door heeft waar het om gaat in het leven: om een schil van 30 centimeter die om de aardbol zit. Daarop moet alles groeien en bloeien. Die schil zorgt voor ons voedsel. Moeten we zuinig op zijn."

En met dat voedsel is teler Bijlsma ook bezig... in de vorm van whisky. "Ja hoor eens, als je eet, wil je er toch ook iets bij drinken?"

Agrifirm
Het landschap in augustus: wuivende gerst bedoeld voor whisky

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl