Topmannen willen aanpak klimaatverandering

time icon
AFP

Een groep van 43 topmannen uit het internationale bedrijfsleven roept wereldleiders op om meer te doen tegen klimaatverandering. De CEO's hebben een open brief geschreven waarin ze aandringen op actie. De brief is onder anderen ondertekend door de topmannen van AkzoNobel, DSM, ING, Philips en Unilever.

Volgens de topmannen is het tijd voor concrete en effectieve stappen. Ze willen dat er veel meer gebruik wordt gemaakt van alternatieve energiebronnen. "Het stenen tijdperk kwam niet ten einde vanwege een gebrek aan stenen, maar omdat er betere alternatieven beschikbaar waren. Nu kunnen we weer een soortgelijke stap zetten", zegt DSM-topman Sijbesma.

We zijn afhankelijk geworden van drie grondstoffen: kolen, olie en gas.

DSM-topman Sijbesma

Sijbesma pleit onder meer voor het invoeren van een heffing op koolstof, want het gebruik van fossiele brandstoffen moet afnemen, vindt hij.

"Het is ongelofelijk welke vooruitgang de mensheid in de afgelopen 150 jaar heeft gemaakt, maar daardoor zijn we tegelijk afhankelijk geworden van drie grondstoffen: kolen, olie en gas", schrijft Sijbesma. 

"Deze ontwikkeling heeft weliswaar grote welvaart opgeleverd, maar met een wereldbevolking van meer dan 7 miljard mensen en een groeiende middenklasse, moeten we alternatieven vinden. Dat is nodig om iedereen van energie en voedsel te voorzien en tegelijk de mondiale koolstofuitstoot te verminderen. Alleen zo kunnen we een welvarende toekomst voor iedereen verzekeren."

Bedrijfsleven

De open brief van de topmannen is gericht aan de wereldleiders die aanwezig zijn bij het jaarlijkse voorjaarsoverleg van de Wereldbank en het IMF in de VS. Zij hopen dat de leiders de oproep meenemen tijdens een klimaattop later dit jaar in Parijs.

STER Reclame