Het gestolen hek
NOS Nieuws

Duitse smid maakt replica van gestolen hek Dachau

De deur in het hek van het voormalige concentratiekamp Dachau, die vorig jaar werd gestolen, wordt nagemaakt. Een Duitse smid is bijna klaar met een replica van het hek, waar de beruchte woorden 'Arbeit macht frei' in gesmeed zijn.

De nieuwe deur is op tijd klaar voor de herdenking van de bevrijding van Dachau op 29 april 1945, die dan zeventig jaar geleden is.

De nazi's bouwden het concentratiekamp in 1933, enkele weken nadat Hitler aan de macht was gekomen. Het was eerst een interneringskamp voor politieke tegenstanders van de nazi's, maar werd later het prototype voor alle concentratiekampen. Daar zouden in totaal onder meer zes miljoen Joden worden vermoord. In Dachau zijn meer dan 41.000 mensen gedood.

Cynische leuze

De smid, Michael Poitner, zegt dat hij in eerste instantie gemengde gevoelens had over het project, met name over het namaken van de letters voor 'Arbeit macht frei'. Uiteindelijk vindt hij het vanuit historisch oogpunt belangrijk.

Bovendien komen er jaarlijks zo'n 800.000 mensen naar Dachau. Ze komen er om de vervolging van al die mensen te gedenken, "en die cynische slogan is daar onderdeel van".

Poitner heeft de smeedijzeren deur gemaakt met behulp van technieken die ook in de jaren 30 werden gebruikt. Ook heeft hij foto's en documenten bestudeerd om de deur zo nauwkeurig mogelijk na te kunnen maken. Volgens Poitner wijkt het hekwerk op details hooguit enkele millimeters af van het origineel.

Verdwenen

Waar de originele deur van het hek van Dachau is gebleven, is een raadsel. In 2009 werd een onderdeel van de poort van Auschwitz gestolen. Daarin stond ook de tekst 'Arbeit macht frei'. Die poort werd later in stukken gezaagd teruggevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl