Jan van Veen en Koen Verweij bij de teampresentatie in juli ANP

Koen Verweij en coach Jan van Veen blijven komend seizoen samenwerken bij Corendon. Drie weken nadat Verweij een brandbrief had opgesteld waarin hij samen met drie teamgenoten aanstuurde op een breuk met Van Veen, is hij onder druk van de sponsor tot inkeer gekomen. "Iedereen is constructief met elkaar in gesprek. We gaan met hetzelfde team verder", zegt Corendon-eigenaar Atilay Uslu tegen de NOS.

Uslu nam de voorbije weken een bemiddelaar in de arm om de ontevreden schaatsers enerzijds en coach Jan van Veen en manager Chiel van Praag anderzijds met elkaar in gesprek te brengen. Zelf gaf Uslu een heldere boodschap mee aan zijn team. "Ik heb gezegd: geen gedoe meer, ik wil dat jullie met elkaar praten en volgend jaar hard schaatsen." 

Emotioneel

Hij erkent dat er nog niet sprake is van uitgesproken liefde tussen de verschillende leden van het team. Niettemin verwacht Uslu dat de ploeg uiteindelijk eensgezind en gemotiveerd het nieuwe seizoen zal ingaan. "Verzoening is misschien nog een groot woord, maar er zijn wel goede gesprekken gevoerd. Het was soms erg emotioneel, maar iedereen is nu van goede wil. Ik heb er vertrouwen in. Ik hoop niet dat het alsnog scheurt, maar eerlijk is eerlijk: dat zou nog altijd kunnen."

Of de vier rebellerende schaatsers - Koen Verweij, Sjoerd de Vries, Renz Rotteveel en Maurice Vriend - allen bij Corendon blijven, is nog de vraag. Uslu zegt dat met dat kwartet nog nadere gesprekken zullen volgen. De wensen van de vier op het gebied van technische begeleiding zijn volgens Uslu serieus en uitvoerig besproken en zullen zo veel mogelijk worden ingevuld.

Beste schaatser van Nederland

Het aanblijven van Verweij heeft prioriteit voor de sponsor, benadrukt Uslu. "Hij is onze kopman en in mijn ogen de beste schaatser van Nederland. Die willen wij niet kwijt. Verweij gaat niet weg, althans, voorlopig. Volgende maand kan alles anders zijn, dat is topsport. Maar daar ben ik niet bang voor. Ik vertrouw erop dat Verweij blijft."

De komst van Ireen Wüst naar Corendon, met in haar gevolg mogelijk Gerard Kemkers als supervisor, is door de recente ontwikkelingen definitief van de baan. Ook de komst van een andere trainer - Rutger Tijssen, vorig seizoen werkzaam bij Team Stressless van Bart Veldkamp, werd genoemd - is niet langer aan de orde. Uslu: "Jan van Veen blijft onze hoofdtrainer. En Verweij onze kopman. Ze hebben nog een contract voor een jaar, zo gaan we verder."

Vandaag werd ook bekend dat Corendon besloten heeft dat het ook komend seizoen als hoofdsponsor aan de schaatsploeg verbonden blijft. “We zijn al vier jaar actief en erg betrokken bij de ploeg. We dragen het schaatsen een warm hart toe en hebben het vertrouwen uitgesproken dat de organisatie het team goed op de rit krijgt. Daarom blijven we als hoofdsponsor voor nog minimaal een jaar als naamgever verbonden aan Team Corendon", aldus Uslu.

STER reclame