NOS Nieuws

Pro-Russische journalist in Kiev doodgeschoten

Gemaskerde mannen hebben in Kiev de Oekraïense journalist Oles Boezyna doodgeschoten. De minister van Binnenlandse Zaken schrijft op zijn Facebookpagina dat schutters Boezyna vanuit een rijdende auto met vier schoten hebben geliquideerd.

Volgens ooggetuigen had de auto een Letse of Wit-Russische kentekenplaat.

Boezyna, die bekendstond om zijn pro-Russische sympathieën, was tot vorige maand hoofdredacteur van een bekend dagblad. In 2012 deed hij nog een gooi naar een zetel in het Oekraïense parlement.

Getuige

Boezyna was ook een belangrijke getuige in een geruchtmakende rechtszaak tegen pro-Russische betogers die vorig jaar demonstreerden tegen de pro-westerse beweging op het Maidanplein in Kiev.

De pro-westerse betogingen leidden ruim een jaar geleden tot het vertrek van de pro-Russische president Janoekovitsj.

De moord op Boezyna zou de tweede politieke liquidatie in 24 uur tijd zijn. Een partijgenoot van Janoekovitsj, oud-parlementariër Oleg Kalasjnikov, werd gisteren op straat in Kiev doodgeschoten.

President Porosjenko heeft een "snel en transparant" onderzoek aangekondigd naar de twee moorden. De moorden spelen volgens hem de politieke tegenstanders van de regering in Kiev in de kaart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl