EPA
NOS Nieuws

VN-gezant Jemen geeft er de brui aan

De speciale VN-gezant voor Jemen is per direct opgestapt. De Marokkaanse topdiplomaat Jamal Benomar kondigde zijn vertrek aan op Facebook.

"Hij schat de situatie in Jemen kennelijk in als bijzonder uitzichtloos", zegt correspondent Sander van Hoorn. De Marokkaan bracht de strijdende partijen in het land in 2011 al eens bij elkaar na de Arabische Lente.

In Jemen woedt een felle strijd. De Houthi-rebellen, die steun krijgen van Iran, hebben president Hadi verdreven en grote delen van het land ingenomen. Saudi-Arabië heeft zich sinds een paar weken actief in de strijd gemengd en voert luchtaanvallen uit.

Dit was de juiste man op de juiste plek. Hierna kan het alleen nog maar minder worden

NOS-correspondent Sander van Hoorn

Twee dagen geleden nam de VN-Veiligheidsraad een resolutie aan die de verkoop van wapens aan de sjiitische rebellen verbiedt. De Houthi's werden ook opgeroepen om te onderhandelen over een oplossing van het conflict onder leiding van de VN.

Wie Benomar ook gaat vervangen, Van Hoorn schat de situatie niet positief in. Hij wijst erop dat iedereen Benomar kende en dat de speciale gezant ook al zaken voor elkaar heeft gekregen. "Dit was de juiste man op de juiste plek. Hierna kan het alleen nog maar minder worden."

Ban Ki-moon

De kans dat de twee partijen elkaar in een akkoord kunnen vinden, is bijzonder klein. De Saudiërs bombarderen al weken, maar dat heeft nog niet veel effect. De Houthi's staan sterker en kunnen eisen stellen, volgens Van Hoorn.

VN-chef Ban Ki-moon heeft nog niet besloten wie Benomar opvolgt. Volgens een anonieme bron zou een van de kandidaten de Mauritaniër Ould Cheikh Ahmed zijn. Hij werkte eerder in Jemen, Syrië en Libië. Hij is nu het hoofd van de VN-missie UNMEER in het door ebola getroffen West-Afrika.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl