ANP
NOS NieuwsAangepast

Veel tatoeage-inkt brengt risico op kanker

Ruim 40 procent van de zwarte tatoeage-inkt bevat mogelijk kankerverwekkende stoffen. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

De warenautoriteit heeft verschillende soorten inkt onderzocht die op de Nederlandse markt beschikbaar zijn. In de zwarte inkt zitten polycyclische aromatische koolwaterstoffen, afgekort PAK's.

Regels

Europa heeft een maximum gesteld aan de hoeveelheid PAK's die een kleurstof mag bevatten. Nederland gaat verder; hier geldt een algemeen verbod op dat soort kankerverwekkende stoffen.

Ook 30 procent van de onderzochte rode, gele, oranje en groene tatoeage-inkt bevat stoffen die een extra kankerrisico opleveren, zegt de NVWA. Het is niet duidelijk hoeveel mensen die een tatoeage hebben laten zetten kanker krijgen.

Goede waarschuwing

"Het is goed dat de NVWA hiervoor waarschuwt", zegt internist Jan Schellens van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. "De stoffen die in de inkt zitten hopen zich op in het lichaam. Dat is schadelijk voor het DNA, wat uiteindelijk tot kanker kan leiden."

De stoffen die in de inkt zitten werden van oudsher veel gebruikt in de chemische industrie, zegt Schellens. "Het inademen van die stoffen toonde een sterk verband met het ontstaan van verschillende typen kanker, waaronder longkanker. Je kunt je voorstellen dat het inspuiten van die stoffen niet goed is, maar er is nog weinig bekend in hoeverre die tot kanker kunnen leiden."

Risico

Om te kunnen bepalen wat het risico op kanker is, moet volgens hem duidelijk worden welke stoffen er precies in de inkt verwerkt zitten. Dan speelt ook nog mee hoeveel er in de inkt zit en hoe groot de tatoeage is. Hij benadrukt dat de stoffen ook in lage dosering schadelijk kunnen zijn.

Volgens hem levert het blootstellen aan zon en het weghalen van tatoeages nog meer risico op. "Op die plek is een verhoogde kans op huidkanker."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl