Premier Rutte ontvangt in zijn werkkamer VVD- en PvdA-politici om te praten over de voedsel en onderdak voor illegale asielzoekers.
NOS Nieuws

Nachtelijk coalitieoverleg asiel zonder resultaat afgebroken

Het nachtelijk overleg tussen de coalitiepartijen PvdA en VVD is zonder resultaat afgebroken. De partijen zijn het nog steeds niet eens over de opvang van asielzoekers zonder papieren in Nederland. Later vandaag overleggen de partijen verder.

PvdA-leider Samsom kwam rond 3.30 uur naar buiten en zei dat ze er nog niet uit zijn. "Sommige dingen zijn nu eenmaal iets ingewikkelder", zei Samsom. Premier Rutte sprak over een "ingewikkelde kwestie". "Het hele dossier is op diverse punten ingewikkeld. Daar gaan we morgen even rustig over verder praten", was de korte toelichting.

Volgens VVD-fractievoorzitter Zijlstra gaat het om een "complex issue" waar de partijen verschillend over denken. Staatssecretaris Dijkhoff zegt dat er nog wel vertrouwen is in een oplossing. "Ja, anders hoef je niet verder te praten," aldus de VVD-bewindspersoon.

Aanzuigende werking

Het topoverleg ging over de vraag of Nederland door moet gaan met het geven van onderdak, voedsel en verzorging voor uitgeprocedeerde asielzoekers. De kwestie ligt zeer gevoelig in de coalitie. De VVD is geen voorstander van de regeling en vreest voor een aanzuigende werking op asielzoekers. De PvdA vindt dat gemeenten een bed-, bad- en broodregeling mogen hebben voor de uitgeprocedeerde asielzoekers.

Voor de achterban van PvdA-leider Samsom is de opvang van asielzoekers een belangrijk punt.

Rutte: ingewikkelde dossier op vele punten
Samsom: sommige dingen zijn ingewikkeld

Woensdagmiddag om vijf uur begon een Torentjesoverleg over de kwestie. Directe aanleiding voor het overleg is het besluit van het Comité van Ministers in Straatsburg over de bed-, bad- en broodregeling. Verschillende partijen interpreteren het besluit anders.

Het Torentjesoverleg heeft ruim tien uur geduurd. Rond acht uur 's avonds werd er geschorst en gingen de coalitiepartijen in eigen kring overleggen. Volgens de betrokken politici was er geen sprake van een crisissfeer en was de bereidheid groot om er uit te komen. "Ik weet niet of we er vanavond uitkomen, ik denk wel dat we er uitkomen", zei PvdA-vicepremier Asscher.

Zijlstra: we denken er anders over

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl