De honderden stenen staan symbool voor verdronken bootvluchtelingen
NOS Nieuws

Honderden grafstenen op het Plein in Den Haag

Op het Plein in Den Haag heeft Amnesty International honderden grafstenen neergezet. De mensenrechtenorganisatie wil daarmee aandacht vragen voor de bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. De grafstenen symboliseren de honderden mensen die dit jaar bij hun oversteek van Noord-Afrika naar Europa zijn verdronken.

De mensenrechtenorganisatie wil dat alle EU-landen gezamenlijk de zoek- en reddingsoperaties op zee uitbreiden en meer veilige en legale routes naar Europa bieden. Tot nu verzetten veel EU-lidstaten zich daartegen omdat zo'n operatie een aanzuigende werking zou hebben.

Nu lijkt het devies, blijf waar je bent of je verdrinkt maar. Dat is onacceptabel

Eduard Nazarski, directeur Amnesty International

Volgens Amnesty klopt dat niet. "De kans op redding is met het einde van de Italiaanse reddingsoperatie Mare Nostrum enorm geslonken. Het aantal bootvluchtelingen is sindsdien alleen maar gegroeid. Iedereen die volhoudt dat het bieden van redding de reden is dat mensen de zee op gaan, sluit moedwillig zijn ogen voor de realiteit of verdraait de feiten bewust", zegt Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International.

Ook het stimuleren van opvang in de regio wordt vaak aangevoerd als reden om geen nieuwe reddingsoperatie op te starten. Amnesty International vindt het goed dat er wordt geïnvesteerd in opvang in de regio, maar er moet ook gezorgd worden dat mensen die toch de regio verlaten dat niet met hun leven bekopen. "Nu lijkt het devies, blijf waar je bent of je verdrinkt maar. Dat is onacceptabel", aldus Nazarski.

Sinds vrijdag zijn door de Italiaanse kustwacht bijna 7000 mensen gered die vanuit Noord-Afrika naar Europa zijn gevlucht.

Vorig jaar verdronken zeker 3500 mensen bij hun poging Europa te bereiken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl