Internetbeveiligingsafdeling van pc-maker HP
NOS Nieuws

Internationaal bureau voor cyberveiligheid in Den Haag

In Den Haag komt binnen enkele maanden een internationaal bureau dat landen moet bijstaan die achterstanden hebben op het gebied van internetveiligheid. Die kunnen niet alleen een beroep doen op de kennis van landen als de VS en van de Europese Unie, maar bijvoorbeeld ook van een groot bedrijf als Microsoft.

Dat lijkt de meest concrete uitkomst te worden van de internationale ‘cyberconferentie’ die morgen en overmorgen in Den Haag wordt gehouden. In het World Forum praten dan zo’n 1500 vertegenwoordigers van landen, bedrijven en maatschappelijke organisaties met elkaar over onder meer cyberveiligheid, internetvrijheid en economische groei door het internet.

Belang westerse landen

Het nieuwe bureau, dat het ‘Global Forum on Cyber Expertise’ gaat heten, lijkt op het eerste gezicht bedoeld voor een soort digitale ontwikkelingshulp. Maar volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is het juist nadrukkelijk in het belang van westerse landen om de internetveiligheid in een hoger tempo op te krikken.

"Als wij hier een bedreiging voor onze systemen ontdekken, dan blijkt nogal eens dat die uit landen in bijvoorbeeld Oost-Europa of Afrika komt", maakt een woordvoerder van het ministerie duidelijk.

"Sommige hebben de politiecapaciteit, de kennis of zelfs de wetgeving niet om dan snel op te kunnen treden. Andere landen en bedrijven kunnen daarmee goed helpen en doen dat ook graag. Het risico is anders dat je straffeloosheid krijgt en dat kan zeer bedreigend zijn voor het vertrouwen in het internet."

Schakel

Het Haagse bureau krijgt om te beginnen een beperkte bezetting; bedoeling is volgens Buitenlandse Zaken vooral dat het als verbindende schakel gaat optreden tussen de veertig deelnemers en de vragende landen. "De menskracht en het extra geld gaat ‘m vooral zitten in de projecten die daaruit voortkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl