EPA

De eurocommissaris voor Mededinging vindt dat internetbedrijf Google zijn macht misbruikt op de markt voor zoeken op internet. Commissaris Margrethe Vestager heeft daarom een officiële klacht ingediend bij het bedrijf. 

Ook gaat ze onderzoeken of Google de dominante marktpositie van Android, het besturingssysteem voor smartphones en tablets, misbruikt. 

Google Shopping

Vestager zegt dat Google bij zoekresultaten zijn eigen prijsvergelijker Google Shopping bevoordeelt. Op pagina's met algemene zoekresultaten zou Google Shopping prominenter in beeld komen. Daardoor zouden andere prijsvergelijkers benadeeld worden.

'Google misbruikt dominante marktpositie'

De EU gaat de zaak de komende tijd verder onderzoeken. Google heeft 10 weken de tijd om te reageren.

Juist veel concurrentie

Google spreekt de beschuldigingen tegen. Volgens het bedrijf is er op shoppinggebied volop keus online en zou het bestaan van Google Shopping niet tot minder concurrentie leiden. Zo zijn bijvoorbeeld sites als Ebay en Amazon in Duitsland veel groter dan Google Shopping.

Boetes

Het onderzoek kan leiden tot hoge boetes. Softwaregigant Microsoft kreeg de afgelopen 10 jaar in totaal 2,2 miljard euro aan boetes, onder meer vanwege het voortrekken van zijn eigen browser Internet Explorer. 

STER reclame