Wilson Kipsang in november 2014, vlak na zijn zege in de marathon van New York AFP

Een groep Keniaanse topatleten heeft felle kritiek op de Keniaanse atletiekbond naar aanleiding van de schorsing van hun Nederlandse atletenmanager Gerard van de Veen en diens Italiaanse collega Federico Rosa. Het duo werd zes maanden geschorst omdat de Keniaanse bond onderzoek gaat doen naar de twee managers. De Keniaanse bond verdenkt de twee van betrokkenheid bij dopingpraktijken.

In een gezamenlijke verklaring, die op een persconferentie werd voorgelezen door Wilson Kipsang, stellen de atleten dat de beschuldigingen grote onrust hebben veroorzaakt in de atletiekwereld. Ze noemen het onprofessioneel dat de atletiekbond nog geen bewijzen heeft laten zien voor de dopingpraktijken en hekelen het feit dat zowel de atleten als de managers de schorsing uit de media hebben moeten vernemen.

"Dit stelt het imago van Kenia in een slecht daglicht, voor belangrijke mondiale evenementen als de Diamond League, de WK atletiek en de grote marathons", las Kipsang uit de verklaring voor. Volgens de voormalig wereldrecordhouder op de marathon wordt de voorbereiding van de Keniaanse atleten door de affaire ernstig verstoord.

Bij de persconferentie was naast Kipsang ook Asbel Kiprop, tweevoudig wereldkampioen op de 1.500 meter, aanwezig.

Kenia worstelt met dopingprobleem

Van de Veen ontkent

De Keniaanse atletiek ligt al langer onder vuur omdat meer dan dertig Keniaanse atleten zijn betrapt op het gebruik van doping, met marathontopper Rita Jeptoo als bekendste zondaar. De Keniaanse bond vindt dat buitenlandse managers medeverantwoordelijk zijn voor de dopingproblematiek.

Van de Veen zei begin deze week het idee te hebben dat de schorsing onderdeel is van een politiek spel: "Wat moet je hier nou van zeggen? Het is schandalig. Als iemand in Kenia enig bewijs zou geven dat ik atleten doping geef, dan is een schorsing terecht. Maar dat is niet het geval. Er is ook geen enkel bewijs voor."

STER reclame