NOS Wielrennen

In vijf minuten werd de Amstel Gold Race geboren

De geboorte van de Amstel Gold Race

Zondag wordt de Amstel Gold Race voor de vijftigste keer verreden. Nederlands enige klassieker werd in 1966 in het leven geroepen door twee mannen: Herman Krott en de inmiddels 93-jarige Ton Vissers.

Vissers is een markante man uit de Nederlandse wielergeschiedenis. In de jaren zestig en zeventig was hij ploegleider en organisator van diverse wielerwedstrijden. Samen met Krott klopte hij ergens halverwege de jaren zestig aan bij de Amstel-brouwerij in Amsterdam met het idee een klassieker op te zetten.

"Herman had een Amstel-amateurwielerploeg en we waren uitgenodigd in Amsterdam", vertelt Vissers. "Dus wij vroegen: jullie sponsoren al zoveel, kun je ons niet sponsoren? Die man zegt: dat komt goed uit, wij brengen Amstel Gold op de markt, dus als het Amstel Gold Race mag heten, wil ik jullie wel sponsoren. Het was eigenlijk in vijf minuten gepiept."

ANP
Jean Stablinski was in 1966 de eerste winnaar van de Amstel Gold Race

Eerste editie met oud-wereldkampioenen

Voormalig wereldkampioenen Jan Janssen en Jean Stablinski alsmede Tour-winnaar Jacques Anquetil deden mee aan de eerste editie, die in Breda van start ging en eindigde in Meerssen. De bedoeling was echter te starten in Amsterdam en te finishen in Heerlen, waar ook een Amstel-brouwerij stond.

"Maar hoe wij ook reden, het was altijd boven de 300 kilometer", zegt Vissers. "Dus toen hebben we uiteindelijk moeten kiezen voor Breda en Meerssen, omdat daar een paar ondernemers zaten die ook wel wilden meebetalen."

Stablinski won de eerste Amstel Gold Race. Tot tevredenheid van Vissers: "We waren gelijk gearriveerd. We waren een klassieker in wording, die begon met een oud-wereldkampioen als winnaar. Dat was prachtig."

Zondag voert de Amstel Gold Race de renners over 258 kilometer van Maastricht naar Valkenburg, vanaf omstreeks 14.00 uur live te volgen op NPO 1 en NOS.nl.

Jean's Klassieken: op bezoek bij Herman Krott

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl