NOS Nieuws

Washington herdenkt moord op Lincoln

  • AFP
    Acteurs spelen de wake na die 150 jaar geleden ook werd gehouden ter nagedachtenis van Abraham Lincoln
  • AFP
    De Amerikanen herdenken dat hun president vandaag 150 jaar geleden werd vermoord
  • AFP
    Lincoln staat nog altijd bekend als een van de beste presidenten van de Verenigde Staten
  • AFP
    De president maakte een eind aan de burgeroorlog

De straten van Washington staan vannacht vol kaarsen. In de nacht van dinsdag op woensdag herdenken de inwoners van de Amerikaanse hoofdstad de moord op Abraham Lincoln met een uitgebreide nachtwake.

150 historici vertellen aan de hand van ooggetuigenverslagen wat er 150 jaar geleden gebeurde in het nabijgelegen Ford's Theatre, dat eenmalig 's nachts open is voor het publiek.

President Obama zal later vandaag 15 april, Lincolns sterfdag, uitroepen tot nationale herdenkingsdag als eerbetoon aan de oud-president.

Optocht

De herdenking ging maandagmiddag van start met een ceremoniële optocht van het Witte Huis naar Lincolns Cottage at the Soldiers' Home, het buitenhuis van de familie Lincoln in het noorden van de Amerikaanse hoofdstad. Muriel Bowser, burgemeester van Washington, hield daar een toespraak en matrozen van vliegdekschip USS Abraham Lincoln legden een krans bij het beeld van de populaire president.

De optocht werd aangevoerd door een ruiterloos paard, de stijgbeugels gevuld met lege rijlaarzen en het zadel behangen met een zilveren zwaard: het symbool van een gevallen leider. Hetzelfde dier begeleidde in 2004 de rouwstoet van Ronald Reagan, net als Abraham Lincoln een Republikeinse president.

Tentoonstellingen

De dood van Lincoln wordt op sommige plaatsen in de stad al maanden herdacht. Verschillende musea wijden speciale exposities aan de moord. Vooral het Ford's Theatre, waar Abraham Lincoln werd neergeschoten, pakt flink uit. Het voormalige theater, tegenwoordig een museum, heeft alle voorwerpen tentoongesteld die gerelateerd zijn aan de moord. Zo is een uit het theater afkomstige, bebloede vlag te zien, net als Lincolns beroemde hoge hoed en het pistool waarmee hij werd vermoord.

In het theater zelf wordt vanaf dinsdagavond een 24 uur durend eerbetoon opgevoerd. Zo staan Abraham Lincolns favoriete opera's, toneelstukken en zijn beroemdste speeches op het programma. Het evenement wordt op groot scherm vertoond in de National Portrait Gallery en is daarnaast live op internet te volgen.

Het Newseum, volledig gewijd aan het nieuws en de media, heeft een speciale expositie waarbij de complete verslaggeving van de moord te zien is en in het National Museum of American History is de koets waarin Lincoln die avond bij het theater arriveerde te bewonderen.

Amerika staat stil bij Lincolns 150ste sterfdag

Abraham Lincoln staat bekend als een van de beste presidenten van de Verenigde Staten. Hij maakte een einde aan de Amerikaanse Burgeroorlog, de grootste identiteitscrisis die het land tot nog toe meemaakte. Met het einde van de oorlog, in 1865, schafte Lincoln ook de slavernij af.

Vijf dagen later werd hij tijdens een bezoek aan het theater neergeschoten door John Wilkes Booth, een fervent tegenstander van Lincolns anti-slavernijpolitiek. De president overleed de volgende ochtend op 15 april om 07.22 uur. Hij was de zestiende president van de Verenigde Staten en de eerste die tijdens zijn ambtstermijn werd vermoord.

De herdenkingsweek wordt later vanochtend afgesloten met een kranslegging bij het Ford's Theatre op het tijdstip van overlijden. Daarna zullen om 8.00 uur, net als in 1865, in de hele stad de kerkklokken luiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl