De balie van het Juridisch Loket in Den Haag Google Streetview

Kamer komt op voor Juridisch Loket

tijd van publicatie

De balies van het Juridisch Loket moeten blijven bestaan. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Dijkhoff van Justitie de plannen terugdraait om alle dertig balies te sluiten. Mensen met een laag inkomen kunnen bij het Juridisch Loket terecht voor juridische hulp.

Dijkhoff was eigenlijk niet van plan om in te grijpen, omdat hij vindt dat hij niet gaat over de bedrijfsvoering van het loket. Zijn partij, de VVD, is bovendien van mening dat de dienstverlening er juist beter op wordt als er eerst een afspraak wordt gemaakt, omdat mensen dan beter voorbereid op gesprek kunnen. 

Een meerderheid in de Kamer denkt daar anders over. PvdA-Kamerlid Recourt: "Door het inloopspreekuur te sluiten staat een kwetsbare groep mensen letterlijk voor een gesloten deur. Een groep voor wie een telefonische afspraak een brug te ver is, omdat ze bijvoorbeeld de taal niet goed beheersen of omdat ze dakloos zijn." 

Toezegging

Dijkhoff deed de toezegging dat hij in gesprek gaat met het Juridisch Loket om te kijken wat het precies kost om de balies open te houden. "Ik zal ook met de raad voor de rechtsbijstand kijken wat er mogelijk is om de beperkte voorziening voor de allerkwetsbaarste mensen open te houden."

Het openhouden van de balies zal naar verwachting ongeveer 1 miljoen euro kosten.

STER reclame