Kamervoorzitter Van Miltenburg raakt geïsoleerd

Aangepast
ANP

Kamervoorzitter Van Miltenburg heeft de beschuldigingen aan Kamerlid Voortman niet besproken met het bestuur van de Tweede Kamer, het presidium, voordat zij aangifte deed van het lekken van informatie. Dat melden bronnen in het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer aan Nieuwsuur.  

Zij zeggen dat zij het nieuws over de affaire rond Voortman in de krant moesten lezen. Kamervoorzitter Van Miltenburg vroeg alleen ruimte aan het bestuur om het lek rond de benoeming van de Nationale ombudsman te laten opsporen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Dominique van der Heyde over de positie van Van Miltenburg

Nieuwsuur-verslaggever Dominique van der Heyde noemt deze informatie zeer belastend voor de Kamervoorzitter. "Van Miltenburg begint geheel geïsoleerd te raken, nu ook haar collega's de handen van haar aftrekken." 

In juni publiceerde De Telegraaf op basis van anonieme bronnen dat GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman namen van sollicitanten voor de functie van ombudsman zou hebben gelekt naar de pers. Voortman werd daarop geschorst. Later bleek de beschuldiging niet te kloppen. Maandag kwam een brief van Voortman aan het presidium in de publiciteit, waarin ze om opheldering vraagt.

Verschuilen

Gisteren spraken Voortman en Van Miltenburg met elkaar, maar dit leidde niet tot een oplossing. Van Miltenburg liet wel weten dat het een besluit van het presidium was om onderzoek te doen naar het lekken en dat zij niets aan De Telegraaf gemeld heeft. Leden van het presidium zijn verbaasd dat Van Miltenburg zich achter hen lijkt te verschuilen.

Vandaag wordt er met het presidium vergaderd. Leden van het presidium laten weten dat het een pittige bijeenkomst wordt.

STER Reclame