De verdachten in het Haagse jihadproces
NOS Nieuws

OM laat psychiater van jihadzaak halen

Het Openbaar Ministerie heeft een psychiater van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie van de Haagse jihadzaak laten halen. Aanleiding zijn tweets van psychiater Nils Duits.

In de jihadzaak staan tien verdachten uit de Schilderswijk terecht, onder meer voor het ronselen van jongeren voor de jihad. Het OM wilde de verdachten laten onderzoeken door het NIFP.

Advocaat Michiel Pestman, die verdachte Ousama C. bijstaat, zegt dat Duits zich in tweets vooringenomen uitliet over de islam, extremisme en over de verdachten. "Daarom restte het Openbaar Ministerie niets anders dan de arts van de zaak te halen", zei Pestman vandaag in de rechtszaal.

Wouter Bos van het OM bevestigt de gang van zaken. "We hebben een brief gehad van één van de advocaten, die vraagt te kijken naar het Twittergedrag van Duits. Dat gedrag is op z’n minst niet zakelijk. We hebben daar goed naar gekeken en het NIFP gevraagd om betrokkene van deze zaak af te halen." Dat is inmiddels ook gebeurd.

Verwijderd

Duits twitterde onder meer over de schorsing van een ambtenaar die zich positief over IS had uitgelaten. Hij noemde die schorsing vanzelfsprekend en de ophef terecht. Verder gaf hij commentaar op interviews en twitterde hij over onderzoeken naar jihadisme.

Een deel van de gewraakte tweets is inmiddels verwijderd. De organisatie Moslims in Dialoog heeft ze wel opgeslagen in een online-publicatie.

'Ben niet gek'

De verdachten voelden sowieso niets voor een onderzoek naar hun geestesgesteldheid. "Ik ben niet gek", zei verdachte Azzedine C. in de rechtszaal. "Hooguit heb ik gekke ideeën."

C.'s advocaat André Seebregts begrijpt dat Duits niet meer als gedragsdeskundige in de jihadzaak kan optreden. "Het is juist een zaak waarbij je heel voorzichtig moet zijn dat je onpartijdig blijft", zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl