Vos: omgekeerde bewijslast

De PvdA wil dat er bij de beoordeling van de schadeclaims na aardbevingen gebruik wordt gemaakt van 'omgekeerde bewijslast'. Kamerlid Vos heeft hiervoor gepleit bij tv-programma Pauw. 

Vos verwacht dat er een Kamermeerderheid is voor het plan. "Ik kan me bijna niet voorstellen dat het niet het geval is. In 2002 heeft mijn PvdA-collega Witteveen een soortgelijk amendement ingediend. Toen is het weggestemd omdat D66 er op het laatste moment tussenuit kneep. Ik hoop dat ze dat nu niet doen."

Op dit moment moet een gedupeerde bewijzen dat de schade aan zijn huis is ontstaan door een beving en niet het gevolg was van bijvoorbeeld achterstallig onderhoud. Wordt de bewijslast omgekeerd, dan moet de NAM aantonen dat geclaimde schade juist niet is ontstaan door een aardbeving. 

Het gebeurt jaarlijks zo'n 300 keer dat mensen bij het claimen van schade na een aardbeving er niet uitkomen met de NAM. Het omdraaien van de bewijslast moet dit aantal verminderen. 

Minister Kamp voelt niets voor het invoeren van omgekeerde bewijslast, concludeert hij nadat hij soortgelijke regels in Frankrijk en Duitsland had bekeken. 

'Niet beter en sneller'

Volgens Kamp leidt omkering van de bewijslast niet tot een betere en snellere afhandeling van schade. Hij zegt dat hij zich blijft inzetten om de schadeafhandeling goed te laten verlopen. "Ik sta open voor suggesties ter verbetering", besluit hij.

Vanavond werd ook bekend dat de NAM de gaswinning in het Groningse Loppersum terugschroeft naar het absolute minimum. Donderdag wordt er over het omkeren van de bewijslast vergaderd in de Kamer.

Schade die ontstaan is door een aardbeving in Groningen ANP

STER reclame