NOS Sport

Verdachte atletenmanager toch naar Boston

Kenia worstelt met dopingprobleem

De in opspraak geraakte Nederlandse atletenmanager Gerard van de Veen is dinsdag gewoon vertrokken naar Boston, waar twee van zijn atleten komende maandag als favoriet van start gaan op de marathon. Van de Veen zegt officieel nog steeds niets te hebben gehoord van een schorsing door de Keniaanse atletiekbond in verband met doping.

Van de Veen werd maandag, samen met de Italiaanse atletenmanager Federico Rosa, voor zes maanden geschorst door de Keniaanse atletiekbond. Beide managers, die meerdere topatleten onder hun hoede hebben, zouden zich volgens de bond inlaten met dopingpraktijken.

Van de Veen, die werkt onder de bedrijfsnaam Volare Sports, mag niet in Kenia werken gedurende het onderzoek naar mogelijke dopingpraktijken. Hetzelfde geldt voor de Italiaan Rosa. Wat het onderzoek precies inhoudt en zelfs wat de schorsing behelst, is onduidelijk. Ook Rosa zegt officieel nog niets van de Keniaanse atletiekbond te hebben gehoord.

Dopinggebruik

De Keniaanse atletiek ligt al langer onder vuur omdat al meer dan dertig Keniaanse atleten zijn betrapt op het gebruik van doping, met marathontopper Rita Jeptoo als bekendste zondaar. De winnares van Boston en Chicago is voor twee jaar geschorst. De Keniaanse bond vindt dat buitenlandse managers medeverantwoordelijk zijn voor de dopingproblematiek.

Van de Veen zei maandag het idee te hebben dat de schorsing onderdeel is van een politiek spel: "Wat moet je hier nou van zeggen? Het is schandalig. Als iemand in Kenia enig bewijs zou geven dat ik atleten doping geef, dan is een schorsing terecht. Maar dat is niet het geval. Er is ook geen enkel bewijs voor."

De internationale atletiekfederatie IAAF laat weten dat het de zaak rond Van de Veen en Rosa volgt. Ook de IAAF wacht nog op officiële bevestiging door de Keniaanse bond en zegt dat de situatie zoals die nu bekend is geen aanleiding geeft om individuele atleten te schorsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl