NOS Nieuws

Miljoenenfraude met toeslag kinderopvang bij gastouders

Zeker 4 procent van de meer dan 700 gastouderbureaus maakt zich schuldig aan fraude met de kinderopvangtoeslag. Dat blijkt uit een onderzoek door de Belastingdienst naar 70 bureaus die door de dienst als risicovol werden beschouwd.

Bij 25 van deze bureaus was volgens de dienst inderdaad sprake van fraude. Uit een ander onderzoek kwamen daar nog eens 7 bureaus bij. Samen met gastouders en ouders vroegen de bureaus een toeslag aan voor de opvang van kinderen die in werkelijkheid niet in de opvang zaten of minder dan was opgegeven. De buit werd onderling verdeeld.

Renate van Toorn van de Belastingdienst sprak bij RTL Nieuws van "georganiseerde fraude" en noemde de uitkomst "schokkend". In totaal zijn met de fraude miljoenen gemoeid. Een exact bedrag kan de Belastingdienst niet noemen.

2 miljoen

Een van de verdachte gastouderbureaus zit in de regio Den Haag. De FIOD heeft daar vandaag drie leden van een gezin opgepakt. De vader (53), zoon (27) en dochter (25) runden het bureau en zouden tussen 2011 en 2013 hebben gefraudeerd bij het aanvragen van kinderopvangtoeslag.

De FIOD doorzocht twee woningen en het kantoor van het gastouderbureau. Er is beslag gelegd op de administratie, een auto en een bankrekening.

Vergissing

Vorig jaar kwam aan het licht dat één op de drie ontvangers van kinderopvangtoeslag geld moet terugbetalen, omdat er fouten waren gemaakt bij de aanvraag. Van bewuste fraude was toen geen sprake.

Gemiddeld ging het om 2500 euro per aanvraag. In totaal wilde de Belastingdienst 433 miljoen euro terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl