Zeescheepvaart kan het redden van bootvluchtelingen niet meer aan. ANP

Bij een poging om Italië te bereiken zijn vandaag weer ongeveer 400 bootvluchtelingen verdronken, meldt persbureau Reuters. Ontwikkelingsorganisatie Save the Children heeft overlevenden gesproken die naar Italië waren gebracht, nadat ze van een andere boot waren gered. Volgens Save the Children waren onder de slachtoffers veel jonge mannen, mogelijk ook minderjarigen.

De bootvluchtelingen waren onderweg uit Libië. De Italiaanse kustwacht heeft alleen al de afgelopen vier dagen ruim 7000 bootvluchtelingen gered. De opvarenden probeerden allemaal de oversteek te maken van Noord-Afrika naar Europa.

Het aantal bootvluchtelingen dat via Libië Europa probeert te bereiken is de afgelopen weken sterk gestegen. Dat komt door het mooie weer. De overtocht zou bij mooi weer minder gevaarlijk zijn. In de eerste drie maanden van dit jaar verdronken zeker 480 bootvluchtelingen. Vorig jaar lukte het 170.000 vluchtelingen om Europa te bereiken. Zeker 3500 mensen verdronken.

'Onhoudbaar'

In reactie op het aantal vluchtelingen dat alleen al de afgelopen dagen op de Middellandse Zee is opgepikt, verklaarde de commissaris voor Migratie van de Europese Unie, Dimitris Avramopoulos, dat de EU zich snel moet aanpassen aan de ongekende stroom migranten aan onze grenzen.

Een paar dagen geleden riepen de internationale redersorganisaties en maritieme vakbonden de Europese regeringsleiders in een gezamenlijke brief op om onmiddellijk maatregelen te nemen om het bootvluchtelingenprobleem op de Middellandse Zee op te lossen. Ze stellen dat het redden van bootvluchtelingen onhoudbaar wordt voor de zeescheepvaart en dat er een humanitaire crisis van ongekende omvang dreigt indien de Europese lidstaten niet snel hun verantwoordelijkheid nemen.    

STER reclame