Scheuren in een huis in Loppersum
NOS NieuwsAangepast

'Goede uitspraak voor Loppersum'

De actiegroep Groningen Centraal is "onnoemelijk blij" met de uitspraak van de Raad van State over de gaswinning rond Loppersum. Nette Kruzenga van de actiegroep zegt dat het voorlopig stilleggen van de gaswinning in het gebied een heel duidelijk signaal naar de politiek is.

Groningen Centraal is een van de partijen die de spoedprocedure bij de Raad van State hadden aangespannen. Kruzenga vindt dat nu heel helder is geworden dat de problematiek waar duizenden Groningers mee te maken hebben, serieus moet worden genomen. "De rechter erkent dat de situatie rond Loppersum erg gevaarlijk is."

Totale stopzetting

Groningen Centraal had de Raad van State gevraagd om het helemaal stilleggen van de gasproductie, maar daarin gaat de rechter niet mee. "Maar er is nu wel een begin gemaakt op weg naar totale stopzetting", zegt Kruzenga. "Het is voor het eerst dat een rechter ingrijpt in het gaswinningsbesluit."

Ook de belangenvereniging Groninger Bodem Beweging is overwegend positief. "De uitspraak sterkt ons als burger in onze pogingen om de gaswinning te beperken", zegt Dick Kleijer. Hij spreekt wel de hoop uit dat het besluit niet leidt tot het verhogen van de gaswinning op andere plekken.

In en rond Loppersum mag voorlopig geen gas worden gewonnen

Vertrouwen

Burgemeester Rodenboog van Loppersum spreekt van "een goede uitspraak voor Loppersum" en "een signaal" van de Raad van State om de productie verder te verlagen. Daar moet minister Kamp iets mee doen, vindt Rodenboog.

"Een reductie in alleen Loppersum is voor de provincie niet genoeg. Dus roep ik de minister op de totale productie omlaag te brengen."

Rodenboog raadt Kamp aan om met zijn nieuwe gaswinningsbesluit, dat na 1 juli wordt genomen, niet lang te wachten. "Het vertrouwen bij mijn bewoners komt maar heel langzaam terug. Daarom zou het goed zijn als Kamp al voor 1 juli laat weten wat hij gaat doen."

De NAM zegt de uitspraak te respecteren. Het bedrijf wijst erop dat de productie bij Loppersum niet voor altijd van de baan is. "De putten mogen in werking blijven, zodat hier als het nodig is toch weer gas kan worden gewonnen."

Ron Fresen: dit is een politiek signaal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl