NOS Nieuws

Voorlopig geen gaswinning rond Loppersum

Uitspraak Raad van State

In en rond Loppersum mag voorlopig geen gas worden gewonnen. De putten daar mogen alleen worden gebruikt als gaswinning op andere locaties niet meer mogelijk is of als de leveringszekerheid in gevaar is, heeft de Raad van State beslist.

De gaswinning wordt nog niet geheel stopgezet, omdat dan niet aan de gasvraag in Nederland en de omliggende landen kan worden voldaan.

De uitspraak is een voorlopige; later dit jaar volgt een definitieve uitspraak als de klachten van alle partijen zijn behandeld.

Vijf putten

Rond Loppersum zijn de zwaarste aardbevingen door de gaswinning. In het gebied staan vijf putten waaruit gas wordt gewonnen. Die moeten nu grotendeels dicht. Er mogen alleen kleine hoeveelheden gas worden gewonnen, zodat de putten in bedrijf blijven.

Op momenten van zeer hoge vraag naar gas, tijdens een zeer koude periode of bij problemen bij andere putten kunnen de gaswinningslocaties bij Loppersum weer in gebruik worden genomen.

Twee weken geleden werd tijdens de hoorzitting van de Raad van State al duidelijk dat er geen totaalverbod op de gaswinning zou komen. Zo'n besluit zou te ingrijpende gevolgen hebben.

Drie miljard kuub

Het kabinet heeft besloten dat de gaswinning in Groningen in de eerste helft van dit jaar wordt teruggebracht naar 16,5 miljard kubieke meter. In juli beslist minister Kamp of deze inperking ook voor de tweede helft van het jaar geldt. Er mag maximaal 39,4 miljard kubieke meter gas per jaar worden gewonnen. Uit de putten bij Loppersum zou dit jaar drie miljard kubieke meter gas worden gehaald.

Minister Kamp laat weten dat hij de uitspraak bestudeert en snel met een reactie zal komen.

'Deze uitspraak betekent geen stop op de gaswinning'
Een gasveld bij het Groningse Loppersum

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl