NOS Nieuws

Brenninkmeijer: EU is vereniging van onbetrouwbare leden

Oud-ombudsman Alex Brenninkmeijer haalt in een interview met de Volkskrant stevig uit naar Europa. Brenninkmeijer noemt de EU een vereniging van onbetrouwbare leden die meer geld willen halen dan brengen.

Brenninkmeijer zit nu een jaar bij de Europese Rekenkamer. Hij hekelt in het interview de materialistische instelling in Europa. Hij vindt dat de Europese landen meer voor hun idealen zouden moeten staan. Volgens Brenninkmeijer zijn Nederlanders bereid om voor hun eigen land idealen te aanvaarden als deel van de nationale identiteit, maar voor Europa niet. Dan heerst er meer een gevoel van what's in it for me?, zegt de oud-ombudsman.

Fraudeur Nederland

Veel Nederlanders hebben het gevoel dat vooral andere landen het EU-geld misbruiken, maar volgens Brenninkmeijer is dat een misvatting. "Uit steekproeven van de Europese Rekenkamer blijkt dat de grootste fraude met het Europees Sociaal Fonds op naam van Nederland staat", zegt hij in het vraaggesprek.

Brenninkmeijer verbaast zich in het interview verder over de zwakke staat van Europa. De positieve manier waarop de Europese politici het broze economische herstel verwelkomen, kan volgens hem niet verhullen dat de EU in politieke en geopolitieke zin een reus op lemen voeten is. "We zijn zo kwetsbaar. Nu begint pas door te dringen dat Rusland hier zo op de stoep kan staan. En wat doet Europa dan? Vormen we een EU-leger?"

Onleesbaar jaarverslag

Brenninkmeijer vertelt in de Volkskrant dat hij bezig is om de publicatie van het jaarverslag van de Europese Rekenkamer af te schaffen. "Het jaarverslag kost 80 miljoen euro en is onleesbaar, geeft een boodschap die niemand begrijpt en heeft geen effect", zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl