NOS Nieuws

Wilders noemt Pegida-aanhang moedige patriotten

'Jullie zijn in mijn ogen allemaal helden.'

PVV-leider Geert Wilders heeft de aanhangers van de Duitse Pegida-beweging "moedige patriotten" genoemd in hun strijd tegen wat zij de islamisering van het Westen noemen. In een toespraak in Dresden vergeleek hij hen met de demonstranten die 26 jaar geleden in Dresden de straat opgingen, om tegen de communistische dictatuur te demonstreren en voor vrijheid en democratie.

Pegida is net als Wilders bang dat de islam de Europese cultuur verdringt. In de toespraak in Dresden riep hij zijn publiek op niet "te buigen voor barbarij". Hij moest zijn rede geregeld onderbreken voor instemmende spreekkoren. Er waren ongeveer 10.000 betogers. De organisatie had op 30.000 gehoopt.

Politici

Wilders haalde uit naar Duitse en Europese politici die gevaren van de islam niet onder ogen zouden willen zien. Hij noemde met name de minister-president van de Duitse deelstaat Saksen, die gisteren nog waarschuwde dat xenofobe of racistische uitspraken bij de Pegida-demonstratie niet getolereerd zouden worden.

"Kijkt u, minister-president, naar al die landen waar de islam dominant is. Daar worden niet-moslims, christenen, joden, vrouwen, afvalligen en homo's als minderwaardig behandeld, vervolgd en vermoord." Dat is wat wij bestrijden, zei Wilders.

Ook bondskanselier Merkel, die zei dat de islam bij Duitsland hoort, moest het ontgelden. "Heeft zij gelijk?", vroeg Wilders. "Merkel moet weg", was het antwoord van de Pegida-aanhangers.

Aanslagen

Om te illustreren dat de islam een gevaarlijke godsdienst is, haalde Wilders passages uit de Koran aan, waarin staat dat joden en christenen bestreden moeten worden en afvallige moslims gedood.

Ook wees hij op het gevaar van jihadgangers die na een reis naar Syrië of Irak naar het Westen terugkeren. Wilders noemde hen tikkende tijdbommen. Hij vindt dat het Westen hen naar het Midden-Oosten moet laten gaan, maar daarna niet meer moet laten terugkeren.

Jeroen Wollaars over Wilders in Dresden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl