Uruguayaanse schrijver Galeano overleden

EPA

In Montevideo is de Uruguayaanse schrijver Eduardo Galeano op 74-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan longkanker en had zich al enige tijd geleden uit het openbare leven teruggetrokken. Galeano geldt als een van de belangrijkste Zuid-Amerikaanse schrijvers.

Hij was links georiënteerd en zijn werk was sterk maatschappijkritisch. Een van zijn bekendste werken is Las venas abiertas de América Latina  uit 1971, in het Nederlands vertaald als De aderlating van een continent.

In dit ambitieuze boek beschrijft Galeano de geschiedenis van vijf eeuwen koloniale overheersing en economische uitbuiting van Latijns-Amerika. Hij was zeer kritisch over de rol die achtereenvolgens Spanje, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten op het continent hebben gespeeld.

Ballingschap

Op de top van Amerikaanse staten in 2009 deed toenmalig president Chavez van Venezuela het boek cadeau aan zijn Amerikaanse ambtgenoot Obama.

In de jaren 70 en 80, toen in Uruguay een dictatoriaal regime heerste, was De aderlating van een continent verboden in Galeano's vaderland. De schrijver zelf leefde toen in ballingschap in Argentinië en Spanje. Hij keerde in 1985 terug naar Uruguay.

STER Reclame