1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

EU in gesprek met Afrikaanse buurlanden

  • Jessica van Spengen

    Correspondent Spanje en Portugal

  • Jessica van Spengen

    Correspondent Spanje en Portugal

In Barcelona hebben EU-landen vandaag met elkaar gesproken over goed nabuurschap. Voor de bijeenkomst waren alle EU-landen uitgenodigd en vertegenwoordigers van acht landen uit Noord-Afrika.

Het doel was de banden met deze landen te verbeteren en te praten over samenwerking. De EU-ministers spraken met de Afrikaanse vertegenwoordigers over thema’s als immigratie en het internationaal terrorisme. Namens Nederland was minister Koenders aanwezig.

Die zei dat de landen gerichter moeten samenwerken. "We moeten kijken wat er per land nodig is. Als een land worstelt met vluchtelingenstromen of terrorisme moeten we daar snel op kunnen reageren."

Groot belang

De minister benadrukte dat dit niet ten koste mag gaan van de 'Europese normen en waarden'. "Democratie, de rechtsstaat en respect voor mensenrechten blijven van groot belang. Dat zullen we ook duidelijk blijven maken."

In totaal stuurden 22 EU-landen een afgevaardigde. Ook waren er ministers of vertegenwoordigers aanwezig uit onder meer Marokko, Tunesië, Algerije en Egypte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl