Een demonstratie van Pegida in Dresden, eind maart
NOS Nieuws

Dresden op z'n kop voor 'islam-vijand' Wilders

  • Jeroen Wollaars

    Correspondent Duitsland

  • Jeroen Wollaars

    Correspondent Duitsland

Het geplande optreden van Geert Wilders vanmiddag in Dresden zorgt al dagenlang voor ophef in Duitsland. De PVV-leider, die in Duitse media zonder omhaal "islam-vijand" en "rechtspopulist" wordt genoemd, kreeg gisteren zelfs een waarschuwing van de minister-president van de deelstaat Saksen.

"Xenofobe of racistische uitspraken zullen niet getolereerd worden", zei Stanislaw Tillich (CDU) tegen persbureau DPA.

Voor het weekend lieten de linkse partijen in de gemeenteraad en de liberale vice-burgemeester Dirk Hilbert weten dat Dresden "niet misbruikt moet worden als podium voor nationalisme in een nieuw jasje". Vanmiddag zullen verschillende burgemeesterskandidaten zich daar naar verwachting bij aansluiten en een persconferentie geven over de komst van Wilders naar de Oost-Duitse stad.

Diverse actiegroepen, zoals de vereniging Nazifrei Dresden, hebben voor vanmiddag tegendemonstraties en blokkades aangekondigd.

De politie in Dresden zal massaal aanwezig zijn om de demonstranten uit elkaar te houden. Straten worden afgesloten uit vrees voor rellen, die tot nu toe voornamelijk uit extreem-linkse hoek kwamen. Het bestuur van de deelstaat liet weten dat er 80.000 manuren zijn gestoken in de Pegida-demonstraties, wat 2,9 miljoen euro heeft gekost.

Wilders is uitgenodigd om te spreken op de wekelijkse bijeenkomst van Pegida. Deze beweging protesteert tegen wat zij de islamisering van het Westen noemt.

Hitler

In januari kreeg de groep nog 25.000 mensen op de been. Maar nadat er van oprichter Lutz Bachmann foto's waren opgedoken waarop hij als Hitler poseerde en zich racistisch uitliet op Facebook, keerden steeds meer mensen zich van de beweging af. Vorige week demonstreerden nog 7000 mensen. Het optreden van Wilders moet het tij keren: de organisatie hoopt vandaag op 30.000 demonstranten.

Wilders zelf is al langer bezig om zich internationaal te profileren. Hij zoekt aansluiting bij diverse groepen die strijden tegen de islam, in de Verenigde Staten, Zweden en onlangs ook in Oostenrijk. Daar deed een islamitische organisatie aangifte na een toespraak waarin hij zei dat de islam mensen tot terrorist maakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl