UvA-bestuurder Louise Gunning
NOS Nieuws

UvA-baas Gunning: het ging om de veiligheid

De ontruiming van het Maagdenhuis was nodig omdat de Universiteit van Amsterdam (UvA) de veiligheid niet kon garanderen. "Wij wilden geen risico's lopen", zegt collegevoorzitter Louise Gunning in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens haar hadden ruim 700 mensen zich aangemeld voor een wetenschapsfestival op zaterdag, terwijl er maximaal 300 mensen in het gebouw mogen zijn. "Er was geen vergunning aangevraagd. Ook waren er in de nachten daarvoor wat incidenten geweest waarbij geweld was gepleegd. Wij wilden niet het risico lopen dat dat in het weekend ook zou gebeuren." Gunning zei er niet bij om wat voor geweldsincidenten het ging.

De ontruiming van zaterdag stuitte op stevige kritiek van UvA-docenten. In een ingezonden brief in nrc.next schrijven meer dan honderd hoogleraren en docenten dat het college van bestuur beter plaats kan maken.

Gunning kan zich voorstellen dat zij willen weten wat haar overwegingen zijn geweest voor de ontruiming. "Die zullen we ze ook vertellen", zegt ze. "We hebben vanmiddag ons wekelijkse vragenuurtje, ik nodig ze graag uit om daar met ons te komen praten."

Vernieuwing universiteit

Ze hoopt dat de commissie die kijkt naar de modernisering van de UvA snel van start gaat. Ook een delegatie van de docenten praat daarin mee.

"Ik denk dat het heel interessant is of wij in die commissie een aantal punten kunnen identificeren waarin we die vernieuwing kunnen realiseren", zegt ze. "Het is dan aan de academische gemeenschap om uit te spreken of zij daar ook vertrouwen in heeft."

Demonstraties, zoals die van vanmiddag, blijven wat haar betreft welkom aan de UvA. "Ik denk dat een universiteit altijd een plek is waar veel kan en moet worden gedemonstreerd. Maar ik nodig de demonstranten ook uit om te komen praten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl