NOS Nieuws

Paus noemt moord op Armeniërs genocide

Paus: Armeense volk getroffen door eerste genocide

Paus Franciscus heeft de massamoord op Armeniërs door het Ottomaanse rijk de eerste genocide van de 20e eeuw genoemd.

Hij zei dat tijdens een mis in de Sint-Pietersbasiliek waar de moord op de Armeniërs, nu 100 jaar geleden, werd herdacht. De Armeense president Sarkisian was aanwezig bij de dienst.

Ontkenning

De woorden leiden tot irritatie bij Turkije. Dat land erkent dat er Armeniërs zijn vermoord, maar spreekt tegen dat er sprake was van volkenmoord. De ambassadeur van het Vaticaan in Ankara is meteen op het matje geroepen door Turkije. De Turkse regering heeft nog geen officiële reactie gegeven op de uitspraak van de paus.

"Kwaad verhullen of ontkennen is als het laten bloeden van een wond", zei de paus tijdens de mis. Hij noemde de Armeense genocide de eerste van drie grote genocides. De andere twee waren de moorden onder Stalin in de Sovjet-Unie en de Holocaust.

24 april

Op 24 april wordt de genocide officieel herdacht in de Armeense hoofdstad Jerevan. Op die dag in 1915 werden meer dan 200 Armeense intellectuelen in Istanbul opgepakt. De meesten van hen werden later vermoord.

In totaal werden in 1915 honderdduizenden Armeniërs in Turkije gedeporteerd en vermoord. In sommige schattingen is sprake van 1,5 miljoen slachtoffers.

De Tweede Kamer riep afgelopen week het kabinet nog op zich in te zetten voor toenadering tussen de Turkse regering en Armenië over de kwestie.

Paus Franciscus bij de dienst voor Armeense katholieken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl